Kjellemans rosenbröd

Kjellemans Rosenbröd
Foto: TV4

Kjellemans rosenbröd

Av: Kjell Eriksson

Från: Hela Sverige bakar

8 ingredienser

ca 2 h

Små, söta och goda rosenbröd med vallmofrön på toppen.

Ingredienser

portioner små bröd
  • 1 förp jäst [50 g]
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 1,5 tsk salt
  • 800 g vetemjöl special [ca 1,4 l]
  • mjölk
  • 1 ägg
  • vallmofrö

Gör så här

  1. Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst upp sig. Klicka i smöret och tillsätt salt.
  2. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen. Häll mjölet i bunken, spara 1 dl till utbakning.
  3. Arbeta ut degen kraftigt i minst 5 min med maskin alt. 10 min för hand tills det att degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under bakduk tills den fått dubbel storlek, ca 30 min.
  4. Arbeta ned degen med maskin eller knåda den smidig i lite mjöl. Dela degen i 20 delar och forma dem till runda eller ovala bullar.
  5. Lägg bullarna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
  6. Sätt på ugnen, 225-250 grader.
  7. Vispa ihop ägget med lite mjölk. Pensla på bullarna och toppa sedan med vallmofrön.
  8. Grädda bullarna i mitten av ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler, utan bakduk.