Chokladkaka med hallontryffelgömma

2 h (helst 3 - 4 h)
10 - 12 bitar
Kajsa paradbak.
Foto: TV4
2 h (helst 3 - 4 h)
10 - 12 bitar

Du behöver

Chokladbotten

  • 7 st äggulor
  • 130 g mandelmassa
  • 5 st äggvitor
  • 64 g socker
  • 1 tsk citronsaft
  • 45 g smör
  • 45 g hasselnötsmjöl
  • 45 g vetemjöl
  • 45 g kakao
  • 5 g bakpulver

Hallonsås

  • 150 g hallon
  • 0,6 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker

Fyllning/Ganache

  • 275 g mörk choklad
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 50 g apelsinblomshonung
  • 25 g osaltat smör
  • 50 g frystorkade hallon
  • 1 dl frysta hallon

Garnering

  • 250 g mörk choklad
  • Kakao

Gör så här

  1. Botten
    Sätt på ugnen, 185 grader. Smöra och mjöla bakformen. (använd en liten brödform, ca 25 cm lång) Vispa äggulor och fint riven mandelmassa, ca 5 minuter, så det blir krämigt.
  2. Smält smöret i en liten kastrull.
  3. Vispa äggvitor, socker och citronsaft, börja på låg hastighet och börja öka efter någon minut till högre hastighet. Det ska bli fast, så att du kan vända skålen upp och ner.
  4. Blanda hasselnötsmjöl, mjöl, kakao och bakpulver i en skål. Blanda samman äggmassa och marängen, försiktigt. Sikta ner mjölblandningen och rör om försiktigt så att allt blandas.
  5. Ta en slev av ägg-mjöl-blandningen och blanda med det smälta smöret. Vänd sedan samman smörblandningen med resten. Blanda till en luftig, härlig smet.
  6. Ställ in formen i nedre delen av ugnen. Grädda ca 55-65 minuter, känn efter med en provsticka att den är genomgräddad! (Täck ev. bakformen med aluminiumfolie på slutet, så att den inte bränns på ytan.)
  7. Ganache
    Finhacka chokladen, lägg i en bunke. Koka upp grädde, honung och smör. Slå den kokande vätskan över chokladen. Rör tills massan är jämn och tjock. Ställ in i kylen (eller i frysen om du har bråttom, men var försiktig, om den blir för kall är den svår att arbeta med!)
  8. Hallonsås
    Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Låt den kallna. Finfördela hallonen i matberedare med kniv. Häl i sockerlagen och kör tills allt blandats. Passera genom sil.
  9. Montering
    Tag ut formen ur ugnen när den är klar, placera genast hela formen i kallt vattenbad så att den kyls ner snabbt. Ta ut kakan ur formen. Jämna av överkanten med en vass liten kniv så att den blir horisontell (och skala bort lite om några partier blivit brända på toppen). Plasta in och lägg in i frysen en kvart så att den kyls ner.
  10. Skär försiktigt snitt från de övre långsidorna, snett ner genom kakan, med en liten kniv. Skär även rakt ner längs med kakans kortsidor, så att du får en kil av kakan som du kan lyfta ur. Lyft ur kilen försiktigt och lägg in den inplastad i frysen medan du fyller kakan.
  11. Pensla insidan med hallonsås. Fyll kakan med ganache, varva med frystorkade hallon och lite smulade frysta hallon. Fyll hela kilformen upp till kanten och jämna av kanten med en kniv eller palett, så att den blir helt horisontell.
  12. Ta ut kilen ur frysen. Lägg ovanpå, som ett tak. Täck hela kakan, på alla sidor (utom undersidan) med ganache. Stryk jämnt med en spatel eller den raka delen av en degskrapa. Ställ in i frysen ca 8-10 minuter.
  13. Häll försiktigt lite av smält choklad på taknocken så att det rinner ner. Använd pensel och spatel och jämna till ytan så att den blir fin. Ställ in i frysen minst 3 minuter.
  14. Pudra över kakao. Dekorera med något snyggt, exempelvis chokladformationer, nötter, eller bladguld.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept