Chokladbakelse med nötter och kola

Kajsas chokladbakelse med nötter och kola
Foto: Robin Persson/ Sjuan
Kajsa Löf
Kajsa Löf

Chokladbakelse med nötter och kola

14 ingredienser

Kajsas choklad- och valnötsbakelse i två lager med mörk chokladtryffel. Toppa med kolasås och jordnötter.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

Bottnar

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl rörsocker
  • 90 g vetemjöl
  • 20 g kakao
  • 0,5 krm salt
  • 75 g valnötter, finhackade

tryffel

  • 200 g mörk choklad (av god kvalitet)
  • 1 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 45 g mörkt muscovadosocker
  • 30 g ljust muscovadosocker

Topping

  • 150-200 g dulce de leche
  • 50 g salta jordnötter

Gör så här

Choklad- och kolabakelse

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna en aning.
  3. Rör samman ägg och socker i en skål (vispa inte). Rör ner smöret.
  4. Blanda mjöl, kakao och salt i en skål, sikta ner i smörblandningen och rör om. Tillsätt grovhackade nötter och rör om.
  5. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, ca 30 x 30 cm. Grädda ca 9-11 minuter i nedre delen av ugnen, kakan ska vara en aning kladdig i mitten, men absolut inte rinnig.
  6. Stansa ut 12 bottnar med hjälp av valfri kakutstickare, burk eller glas.

Tryffel

  1. Hacka chokladen.
  2. Koka upp grädde med muscavadosocker.
  3. Lägg i den hackade chokladen och rör till en slät massa. Klicka i smöret och rör om så att massan blir jämn. Kyl en stund.

Montering

  1. Lägg hälften av bottnarna på serveringsfatet. Fördela tryffeln (använd ca hälften av tryffelmassan) antingen med en sked eller med en spritspåse. Lägg på den andra bottnen ovanpå. Spritsa eller skeda tryffel även ovanpå denna botten.
  2. Lägg lite karamelliserad mjölk i en spritspåse, spritsa över. Strössla på några salta jordnötter på varje bakelse.