New York Blueberry Cheesecake i portionsform

New York Blueberry Cheesecake
Foto: TV4
Julie Karlsson
Julie Karlsson

New York Blueberry Cheesecake i portionsform

19 ingredienser

2 h

Klassisk cheesecake med digestivebotten, blåbärssylt och vit choklad.

Blåbärssylten kan göras i förväg, likaså cheesecakefyllningen. Desserten kan stå i kyl någon dag eller två utan några problem. Serveras dock helst snarare än senare.
Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner8 - 10

Kexbotten

  • 400 g digestivekex
  • 200 g smör

Cheesecakesmet

  • 400 g färskost, rumstempererad
  • 1,75 dl kvarg 10 %
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 ägg
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 135 g vit bakchoklad
  • 1 citron, rivet skal

Blåbärssylt

  • 2,5 dl färska blåbär
  • ca 1,25 dl strösocker
  • ca 2 dl syltsocker

Garnering

  • färsk citronmeliss
  • färska blåbär
  • 100 g vit bakchoklad
  • florsocker, stött

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

Blåbärssylt

  1. Rensa bären och mosa de ihop med socker i en gryta. Värm under omrörning och låt koka i ca 10 minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten om sylten kokar för torrt och bränns.
  2. Tillsätt i syltsockret under omrörning och koka i 2 minuter till.
  3. Häll upp blåbärssylten i en skål och låt svalna tills sylten tjocknar.

Cheesecake

  1. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
  2. Tryck ut blandningen till bottnar i 6 springformar med löstagbar kant, 10 cm i diameter.
  3. Förgrädda bottnarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.

Cheesecakesmet

  1. Vispa philadelphiaost ihop med fröna från vaniljstången, det rivna citronskalet och kesella krämigt i en skål under tiden som botten svalnar.
  2. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker därefter rör man i ett ägg i taget och sist vispgrädden.
  3. Bryt 100 gram vit choklad i bitar, smält den i ett vattenbad och blanda ner chokladen i smeten.
  4. Häll smeten över kexbottnen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Dekoration

  1. Använd ca 50 gram vit choklad, som du smält över vattenbad och tempererat genom att värma den till 40 grader, kyla den till 25 grader och sedan värma den till 29 grader igen. Gör chokladdekorationer medan de små cheesecaken blir färdiga i ugnen.
  2. Dekorera med chokladdekorationerna, blåbärssylt, citronmeliss och färska blåbär innan servering.