Josephines syltkakor, vaniljdrömmar och chokladkakor

Josephines syltkakor, vaniljdrömmar och chokladkakor
Foto: TV4
Josephine Palm - recept
Josephine Palm - recept

Josephines syltkakor, vaniljdrömmar och chokladkakor

13 ingredienser

Josephines recept på tre sorters söta småkakor: syltkakor, vaniljdrömmar och chokladkakor.

Ingredienser

Syltkakor

  • 200 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • sylt (till exempel hallon fast konsistens)

Vaniljdrömmar

  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl neutral olja
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 4 dl vetemjöl

Chokladkakor

  • Hälften av smeten ovan
  • 4 msk kakao
  • 200 g mjölkchoklad

Gör så här

Syltkakor

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smöret (rumsvarmt) med socker och vaniljsocker. Tillsätt mjölet och knåda ihop till en deg. Rulla till en längd och skär ca 30 bitar.
  3. Forma varje bit till en boll, gör ett hål i mitten och lägg på plåt. Fyll alla kakor med fast sylt, exempelvis hallon!
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Låt svalna innan de serveras!

Vaniljdrömmar

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst.
  3. Tillsätt oljan litet i taget och vispa. Tillsätt lite mjöl och hjorthornssalt. Blanda i resten av mjölet.
  4. Dela degen i två delar och spara den ena delen till chokladkakorna.
  5. Forma klotrunda bollar av smeten – ca 25 st och lägg på plåt. PLATTA INTE TILL DEM!
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min eller tills de känns torra och har en fin sprucken yta.

Chokladkakor

  1. Hacka ca 50 g av chokladen i små bitar. Blanda ner detta samt kakao i smeten från drömmarna. Droppa i lite extra olja om eller smör om degen faller isär och känns torr.
  2. Forma bollar och grädda som ovan.
  3. När kakorna svalnat smälter du resterande choklad över ett vattenbad.
  4. Ringla chokladen i raka linjer över kakorna för att få ett fint mönster. Låt chokladen stelna och servera kakorna!