Josephines björnbärspaj

Josephines björnbärspaj
Foto: TV4

Du behöver

Skal

  • 6 dl vetemjöl
  • 250 g smör
  • En skvätt vatten

Crumble

  • 1/5 av pajdegen
  • 1 dl råsocker
  • 50 g smör
  • 2 dl havregryn

Fyllning

  • 4 msk socker
  • 1 l björnbär
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk potatismjöl
  • 0,5 dl råsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop degen av vetemjöl och smör och tillsätt skvätt vatten. Det ska vara mycket deg så att det räcker till garnering.
  2.  Tag ca 1/5 av degen och smula ut den i en annan bunke ihop med havregryn, 50g smör, 1 dl av råsockret. Detta ska bli en smulig massa. Låt degen och smulmassan vila.
  3.  Klä en pajform, jag brukar kavla locket och sedan placera det över formen och nypa fast kanterna. Spara den deg som blir över – den ska bli lock! Nagga med en gaffel och låt vila lite i kylen igen.
  4. Förgrädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills botten fått lite färg.
  5. Blanda hälften av bären, helst björnbär men andra bär går bra med lite socker, vaniljsocker och potatismjöl.
  6. Tag resten av bären med råsocker och koka dem lite lätt till en "sylt", cirka 10 minuter på spisen. Detta koncentrerar smaken och ångar bort lite vätska ur bären. Blanda sedan i de färska bären i sylten. eller tills den har fin färg.
  7. Häll upp blandningen i pajskalet och gör fina remsor att dekorera pajen med av den deg som blev över. Snyggast är att sporra ut dem.
  8. Strö ut lite crumble på pajen och lägg sedan remsorna omlott över pajen för att forma ett rutmönster.
  9. Gör en dekoration att sätta i mitten genom att skära ut en fyrkant.
  10. Skär ett snitt från varje hörn och in mot mitten, men spara ca 1 cm i mitten så att delarna "sitter ihop". Vik sedan in 4 av de nu åtta "kanterna" mot mitten så bildar du en "snurra" eller "blomma".
  11. Pensla pajen med ett uppvispat ägg och strö på lite råsocker som garnering.
  12. In i ugnen på 225 grader i cirka 20-35 minuter eller tills den har fått fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept