Jonnhas Vaniljrussinbulle, Kanelknyte och Vaniljkrämsgiffel

2 h
12 av varje sort
Jonnhas paradbak.
Foto: TV4
2 h
12 av varje sort

Du behöver

Deg till samtliga bullar

  • 1400 g vetemjöl (utbakning ingår)
  • 650 g mjölk
  • 150 g strösocker
  • 225 g mjukt smör
  • 1 tsk salt
  • 15 g malen kardemumma
  • 75 g färsk jäst
  • 1 st uppvispat ägg til pensling av bullarna

Vaniljrussinbulle - Fyllning

  • 150 g mjukt smör
  • 135 g socker
  • 1 tsk äkta vanilj
  • 150 g russin

Kanelknyte - Fyllning 1

  • 150 g varmt smör
  • 135 g socker
  • 0,5 tsk äkta vanilj
  • 1,5 msk kanel

Kanelknyte - Fyllning 2

  • 100 g mandelmassa
  • 0,5 tsk äkta vanilj
  • 25 g smör

Kanelknyte - Dekoration

  • Florsocker
  • Äggvita

Vaniljkrämsgiffel - Fyllning

  • 250 g mjölk
  • 0,5 st vaniljstång
  • 65 g äggula
  • 65 g strösocker
  • 20 g maizena
  • 25 g smör

Vaniljkrämsgiffel - Dekoration

  • 50 g smält smör
  • 90 g strösocker

Gör så här

  1. Deg
    Värm mjölken till 37 C tillsammans med kardemumman. Lägg jästen i en mixer och blanda sedan ut med mjölken. Blanda sedan ner övriga ingredienser förutom mjölet - Mjölet tillsätter du i omgångar.
  2. Knåda sedan degen i ca 10 minuter i maskin eller ca 15 minuter för hand. Låt degen jäsa i 30-35 minuter, till dubbel storlek.
  3. Vaniljrussinbulle
    Förvärm ugnen till 225 C. Blanda alla ingredienser till fyllningen utom russinen. Kavla ut degen ca 0.5 cm till en rektangel ca 65-70 cm gånger 35-40 cm.
  4. Bre ut fyllning och strö ut russinen och rulla sedan ihop degen som en rulltårta. Skär sedan skivor ifrån rullen, ca 2.5-3 cm breda. Lägg dem i pappersformar på en plåt och låt jäsa i ca 30 minuter.
  5. Pensla med uppvispat ägg och grädda sedan i ca 6-8 minuter. Länsa sedan kylen på mjölk och tryck med båda händerna i dig dina nygräddade bullar.
  6. Kanelknyte
    Förvärm ugnen till 225 C. Fyllning 1 görs genom att blanda samtliga ingredienser till en len massa. Fyllning 2 görs genom att riva mandelmassan och blanda med vanilj och smör.
  7. Kavla ut degen ca 0.5 cm till en rektangel ca 65-70 cm gånger 35-40 cm. Bre ut fyllning 1 på rektangeln. Skär fyrkanter ifrån rektangeln ca 9 x 9cm breda. Lägg sedan en klick i mitten med fyllning 2. Ta in vardera hörn mot mitten vrid ett varv och tryck ner i mitten.
  8. Lägg på plåt och låt jäsa i ca 30 minuter.
  9. Pensla med uppvispat ägg och grädda sedan i ca 6-8 minuter. Blanda florsocker och äggvita och dekorera den avsvalnade bullen.
  10. Vaniljkrämsgiffel
    Förvärm ugnen till 225 C. Koka upp mjölk och vanilj. Samtidigt som mjölken är på väg mot uppkok så vispar du äggulor, socker och maizena vitt och fluffigt. Häll sedan den varma mjölken långsamt ner i äggfluffet och vispa ihop. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och rör om hela tiden för det vill gärna sätta sig i botten på kastrullen.
  11. Sedan rör du tills det att du känner att det börja tjockna till och när krämen precis har blivit tjock så tar du den av värmen och häller upp den i en kall skål. För annars blir det lätt äggröra, och om du lämnar krämen i kastrullen så fortsätter krämen att tillagas.
  12. Sedan tillsätter du smöret och rör ner det så att allt blandas. Sedan plastar du och lägger i kylen så att det blir kallt. Plasten ska du lägga tryckt ner mot ytan av krämen så att du förhindrar att det ska bildas någon hinna på krämen.
  13. Kavla ut degen till en rektangel på ca 70 x 20 cm. Med linjal eller ett bra öga skär du sedan ut trekanter med en bas på ca 12-14 cm. Lägg sedan en klutt med vaniljkräm vid basen och rulla ihop giffeln, fäst med lite ägg på spetsen av giffeln.
  14. Lägg på plåt och låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda i ca 10-15 minuter. Pudra gifflarna med smör och vänd dem i strösocker.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept