Jonnhas småkakor

Jonnha paradbak.
Foto: TV4
Jonnha Hagenlöf Arabi
Jonnha Hagenlöf Arabi

Jonnhas småkakor

26 ingredienser

Choklad- och kolasandwich, spritsade drömmar och rutig apelsinkärlek.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

Choklad- och kolasandwich

  • 175 g osaltat rumstempererat smör
  • 350 g strösocker
  • 2 äggulor
  • 240 g vetemjöl
  • 80 g kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt

Choklad- och kolasandwich - Fyllning

  • 2 äggulor
  • 100 g mörkt muscovadosocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • 70 g tärnat smör
  • 90 g florsocker

Spritsade drömmar

  • 175 g mjukt osaltat smör
  • 60 g florsocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 160 g vetemjöl
  • 30 g majsmjöl

Rutig apelsinkärlek

  • 200 g osaltat smör i tärningar (kallt)
  • 200 g florsocker
  • 270 g vetemjöl
  • 20 g äggula
  • 1 apelsin, zest av
  • 1 msk kakao

Gör så här

Choklad- och kolasandwich

  1. Förvärm ugnen till 190 C. Vispa ihop smör och socker till det blir fluffigt. I en separat skål så blandar du de torra ingredienserna. När du vispat sockret och smöret så vispar du ner äggulorna och blanda ordentligt. Blanda sedan ner dem torra ingredienserna så att det bildas en deg. Se dock till att inte överarbeta degen.
  2. Rulla sedan degen till små kulor och lägg dem på två plåtar och grädda sedan i ca 7-9 minuter. Kakorna ska ha börjar spricka lite på toppen när du tar ut dem. Medan kakorna sedan kallnar så börjar du med fyllningen.
  3. Med en mixer eller handvisp vispar du ihop ägg, muscovadosocker, mjöl, bakpulver och salt. Vispa tills det blir tjockt och fluffigt, ca 5-10 minuter. Vispa sedan ner smöret lite i taget. Det ska bli en ganska så tjock kräm. När smöret är invispat så vispar du helt enkelt ner florsockret, och sedan är fyllningen klar.

Montering

  1. Sätt en klick med fyllning på en av kakorna, lägg på en annan kaka ovanpå.

Spritsade drömmar

  1. Förvärm ugnen till 180 C. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt sedan vanilj och vispa. Sikta sedan ner mjöl och majsmjöl och blanda.
  2. Spritsa ut kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 15- 20 minuter eller till gyllene.

Rutig apelsinkärlek

  1. Förvärm ugnen till 180 C. Sikta mjölet på bakbordet och gör en liten fontän i mjölet.
  2. Sikta ner florsockret i fontänen och tillsätt smöret och apelsinzesten. Nyp sedan ihop allt till små smulor, använd endast fingertopparna så att inte smöret smälter för mycket. Tillsätt sedan äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Dela degen på två och tillsätt kakao till den ena degen. Dela sen vardera deg på två och rulla ut till ca 12-14 cm långa rep. Lägg en brun bredvid vit och sedan en brun ovanpå den vita och den resterande vita ovanpå den bruna som ligger bredvid den första vita.
  4. Linda in i folie och lägg i frysen i ca 10 min. Skär sedan en skiva, ca 1 cm tjock och kavla ut den lätt mellan två bakplåtspapper så den blir ca 0.5 cm.
  5. Stansa ut ett hjärta och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 15 min.