Tiramisútårta

POPULÄRT
Tiramisútårta
Foto: TV4
Johanna Cronwall
Johanna Cronwall

Tiramisútårta

19 ingredienser

2 h

Tiramisu i tårtform! Snygga randiga tårtbottnar med smak av amaretto. Tårtan fylls med kaffekräm och mascarponegrädde.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bitar

Amarettobottnar

  • 6 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 dl vatten, kokande
  • 1 dl amarettolikör
  • 3 msk kakao
  • 1,5 msk vatten, kokande

Kaffekräm

  • 4 äggvitor
  • 240 g strösocker
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 25 g snabbkaffepulver

Mascarponegrädde

  • 3 förp mascarpone
  • 7 dl grädde
  • 1,75 dl florsocker
  • 0,5 krm bakpulver

Garnering

  • 5 dl hasselnötter, hackade
  • kakao, att sikta över tårtan
  • ca 1,5 dl amarettolikör, att pensla bottnarna med

Gör så här

Amarettobottnar

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt.
  3. Sikta i vetemjöl och bakpulver, vänd ner.
  4. Blanda ner kokande vatten och amaretto.
  5. Häll över hälften av smeten i en annan skål och sikta i kakaon och blanda i 1,5 msk vatten.
  6. Klicka i lite av den ljusa smeten i mitten av en osmord form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter. Låt smeten rinna ut litegrann, klicka sedan i lite mörk smet (den med kakao i) i mitten av den första klicken. Fortsätt så, med varannan klick ljus och varannan klick mörk smet, tills du fyllt nästan halva formen och fått en randig kaka. Upprepa så att du har två likadana kakor.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 min. Täck med aluminiumfolie om kakan får för mycket färg.
  8. Ta ut kakan och låt den svalna i formen, upp och ner på ett galler.

Kaffekräm

  1. Häll äggvitor, socker och kaffepulver i en vattentålig skål. Ställ över ett vattenbad och rör tills temperaturen är ca 65 grader och sockret har lösts upp.
  2. Flytta skålen från vattenbadet och vispa till en tjock maräng, ca tio minuter. Smeten ska då ha svalnat till rumstemperatur.
  3. Vispa ner smöret, lite i taget, till en slät kräm.

Mascarponegrädde

  1. Vispa grädden och en nypa bakpulver hårt. Bakpulvret hindrar grädden från att bli smör.
  2. I en annan skål, vispa ihop mascarpone, florsocker och en klick av den vispade grädden.
  3. Vänd ner resten av grädden i mascarponen i omgångar.

Montering

  1. Dela varje amarettokaka i två tårtbottnar.
  2. Lägg understa delen på ett fat. Pensla amaretto på kakan.
  3. Fyll en spritspåse med kaffekräm och en med mascarponekrämen.
  4. Spritsa i ringar, varannan kaffe och varannan mascarpone, två lager.
  5. Lägg på en till tårtbotten och spritsa likadant, men ett lager. Lägg på en tredje tårtbotten (en blir över).
  6. Täck tårtan med mascarponekräm. Sikta rikligt med kakao över tårtan.
  7. Tryck försiktigt dit de hackade hasselnötterna kring tårtans kant.
  8. Avsluta med att spritsa toppar runt tårtan.