Éclair med vanilj- och kaffekräm - se & gör

koket.se
Éclair med vanilj- och kaffekräm
Foto: Robin Persson/ Sjuan
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Éclair med vanilj- och kaffekräm - se & gör

18 ingredienser

Konditorns recept på eclair, en fransk bakelse på pâte à chouxfylld med vanilj- och kaffekräm. Spela klippet så visar Johan hur han gör sina.

Detta bakverk spritsas ju ut med tyll och har man en stor tyll blir de tjockare och behöver då vara lite längre i ugnen. Det är ju även skillnad mellan olika ugnar så gräddningstiden här får man testa sig fram till i sin ugn. Huvudsaken är att de är färdiggräddade annars sjunker de ihop när man tar ut dem.

Se Johan Sörberg laga receptet

logo

Ingredienser

Pâte à choux

  • 250 g mjölk
  • 250 g vatten
  • 250 g smör
  • 15 g salt
  • 30 g strösocker
  • 280 g vetemjöl
  • 400-450 g ägg

Kaffe- och vaniljkräm

  • 500 g mjölk
  • 50 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 75 g äggula
  • 75 g strösocker
  • 40 g majsstärkelse
  • 50 g smör
  • snabbkaffepulver (efter smak)

glasyr

  • 200 g florsocker
  • 30-40 g vatten
  • snabbkaffepulver (efter smak)

Gör så här

  1. Koka upp mjölk, vatten, socker, salt och smör.
  2. Lyft av kastrullen från plattan och rör ner mjölet. Ställ tillbaka den på plattan igen och "rosta" degen.
  3. Häll över smeten i en bunke och låt svalna. Vispa upp äggen och blanda i smeten, lite i taget.
  4. Spritsa ut längder och skär av med kniv.
  5. Grädda i 230 grader. Eclairen gräddas i ca 20 minuter beroende på storlek.
  6. Koka upp mjölk och första mängden socker med vaniljstång försiktigt så det inte bränner fast.
  7. Vispa äggulor resten av sockret och maizena luftigt.
  8. Vispa i äggsmeten i den varma mjölken, koka upp under omrörning och låt koka ett par minuter.
  9. Lös upp kaffet i varmt vatten och smaksätt krämen.
  10. Blanda i smöret, sila genom silduk.
  11. Gör små hål i bakelsen (den sida som var uppåt i ugnen).
  12. Fyll eclairen med kaffe-och vaniljkräm.
  13. Glacera med kaffeglasyr (den sida som var ner på plåten).