Päronpaj

1,5 h
1 paj
Päronpaj
Foto: TV4

Paj med färska päron, mandelkräm och mandelspån.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

2 oktober 2014
Visa mer
1,5 h
1 paj

Du behöver

Fyllning

  • 75 g mandelmjöl
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl grädde
  • 4 mogna päron (skivade tunt)
  • 1 liten påse flagad mandel
  • 250 g socker

Deg

  • 1 dl socker
  • 300 g smör, kylskåpskallt
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 ägg

Gör så här

  1. Deg
    Mixa socker, mjöl, smör i en matberedare tills pulveraktigt, tillsätt sedan äggen och mixa tills en deg har formats, plasta och lät vila i kylen minst 30 minuter.
  2. Fyllning
    Blanda mandelmjöl, smör, socker och grädde till en smet.
  3. Ihopsättning av paj
    Tag ut pajdegen och dela i 2 delar.
  4. Kavla ut en del som du täcker en pajform med, pricka botten, täck med bakplåtspapper och pajvikter/torkade ärter.
  5. Grädda ca 8 minuter på 200 grader, tag ut formen, avlägsna pappret och grädda i ca 5 minuter till.
  6. Häll i mandelsmeten i det förgräddade skalet och fyll med päronskivorna.
  7. Kavla ut resten av degen och gör ett lock som du själv tycker är vackert! Grädda i ca 30 minuter på 200 grader.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept