Fruktbröd med hemkärnat smör

2,5 h
2 limpor
Fruktbröd med hemkärnat smör
Foto: TV4

Saftigt bröd med aprikos, russin och hasselnötter. Serveras med hemkärnat smör.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

18 september 2014
Visa mer
2,5 h
2 limpor

Du behöver

Bröd

  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl grahamsmjöl
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl hasselnötter, hackade
  • 15 torkade aprikoser
  • 2 dl russin
  • 9 dl vetemjöl special

Smör

  • 3 dl grädde
  • 1 tsk havssalt

Gör så här

  1. Bröd
    Smält smöret, häll på mjölken och värm till ca 35 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke som är fäst vid en hushållsassistent.
  3. Häll över mjölkblandningen och blanda ut jästen. Häll i grahamsmjöl, rågmjöl och salt. Klipp aprikosen i fyra delar och tillsätt detta i bunken samt russinen och nötterna, sist tillsätter du sirapen.
  4. Låt jäsa i 20 minuter. Efter jäsningen tillsätter du vetemjölet och arbetar ca 15 minuter, låt jäsa ca 30 minuter.
  5. Häll ut degen på ett lätt mjölat bord och dela till två degar. Forma till valfri form, lät jäsa 30 minuter.
  6. Lägg bröden på en varm plåt och grädda på 200 grader i ca 25 minuter, brödet ska uppnå en värme på 96 grader, kolla av med en digital termometer.
  7. Smör
    Vispa grädden tills smörklumpar bildas, töm smöret på all kärnmjölk, smaksätt med salt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept