Choklad- och marängruta

1 h
1 långpanna
Choklad- och marängruta
Foto: TV4
1 h
1 långpanna

Du behöver

Chokladbotten

  • 150 g smör
  • 6 ägg
  • 4 dl socker
  • 4 apelsiner
  • 1,5 dl kakao
  • 3 dl potatismjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g mörk choklad

Marängtopping

  • 7 äggvitor
  • 5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • några droppar rosa färg

Chokladsås

  • 1,5 dl grädde
  • 120 g hackad choklad

Gör så här

  1. Chokladbotten
    Smält 150 g smör, blanda ihop 6 ägg och 4 dl socker. Riv apelsinskalet och blanda ner detta.
  2. Rör ihop 1,5 dl kakao, 3 dl potatismjöl, 4 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker.
  3. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med smöret och 2 dl mjölk. Häll i en smord form. Hacka 100 g mörk choklad och strö över smeten.
  4. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.
  5. Maräng
    Vispa 7 äggvitor tillsammans med 5 dl socker över ett vattenbad tills sockret har löst sig.
  6. Fäst bunken vid en hushållsassistent och vispa tills det svalnat.
  7. Smaksätt med vanilj och färga den med valfri färg.
  8. Chokladsås
    I en kastrull värmer du 1,5 dl grädde, häll över 120 g hackad mörk choklad och rör runt, låt svalna.
  9. Montering
    Skär ut chokladbottnen i valfri form, gröp ett hål och häll i chokladsåsen, toppa med marängen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept