Knäckig mandel- och persikopaj

Knäckig mandel- och persikopaj
Foto: TV4

Detta recept ger fyra portionspajer men du kan också baka persikopajen i en större form.

Detta är ett deltagarrecept från programmet Hela Sverige bakar


Mer om Ina »


20 september 2013
Visa mer

Du behöver

Mördegsbotten

  • 240 g (4 dl) vetemjöl
  • 200 g smör
  • 90 g (1 dl) socker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 3-4 stora färska persikor
  • ca 27 g (2 msk) mörkt muscovadosocker
  • ca 30 g sötmandel
  • 25 g smör

Pajlock

  • 150 g (2,5 dl) vetemjöl
  • 180 (2 dl) socker
  • 6 g (1 tsk) bakpulver
  • 3 g (0,5 tsk) salt
  • 1 ägg
  • 125 g smör

Dekoration

  • 1 persika
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Mördegsbotten
    Blanda alla ingredienser till mördegen och knåda till en smidig deg. Lägg i kylen och låt vila.
  2. Tryck eller kavla ut mördegen och lägg i pajformarna.
  3. Förgrädda på 175 grader i mitten av ugnen, i ca 10 min.
  4. Persikofyllning
    Skär persikorna i skivor.
  5. Sautera persikorna med smör och muscovadosocker i en panna.
  6. Hacka mandeln och rosta i en torr panna.
  7. Lägg persikorna i de förgräddade pajskalen och strö över den rostade mandeln.
  8. Pajlock
    Blanda alla de torra ingredienserna.
  9. Tillsätt smör och ägg. Vispa ihop.
  10. Bred/spritsa degen över persikorna som ett lock.
  11. Grädda i ca 15-20 min.
  12. Dekorera pajerna med skivad persika och citronmeliss.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept