Inas sötebröd

1,5 h per bullsort
35 - 40 st per sort
Inas paradbak.
Foto: TV4
1,5 h per bullsort
35 - 40 st per sort

Du behöver

Koreanska nektarin- och nötknyten - Deg

  • 50 g jäst (blå färsk)
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 3 g salt
  • 100 g socker
  • 8 g kardemumma
  • 800 g vetemjöl

Koreanska nektarin- och nötknyten - Fyllning

  • 6 st nektariner
  • 200 g blandade nötter
  • 225 g smör
  • 90 g mörkt muscovadosocker
  • Socker
  • 10 g kanel

Koreanska nektarin- och nötknyten - Garnering

  • Vispat ägg
  • Lite hackade nötter från fyllningen
  • Nektariner
  • Pärlsocker

Kokos- och limegifflar - Deg

  • 50 g jäst (blå färsk)
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 3 g salt
  • 100 g socker
  • 8 g kardemumma
  • 800 g vetemjöl

Fyllning

  • 225 g smör
  • 160 g strö rörsocker
  • 2,5-3 dl kokos
  • 10 g vaniljsocker
  • 6 g kanel
  • 4 st lime, zest av
  • Pressad limesaft

Kokos- och limegifflar - Garnering

  • Vispat ägg
  • Strö rörsocker
  • Kokos

Kardemummasemla - Deg

  • 50 g jäst (blå färsk)
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 3 g salt
  • 100 g socker
  • 8 g kardemumma
  • 800 g vetemjöl

Kardemummasemla - Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 10 g vaniljsocker
  • ca 1 dl vispgrädde

Pappa Jans lingongrädde

  • 10 dl vispgrädde
  • ca 2 dl rårörda lingon
  • Socker
  • Florsocker

Gör så här

  1. Koreanska nektarin- och nötknyten - Deg
    Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl. (spar lite till utbakning). Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa ca 30 min.
  2. Koreanska nektarin- och nötknyten - Fyllning
    Hacka nötterna fint och lägg i en skål. Rör smör, muscovadosocker, socker och kanel mjukt. Häll i de hackade nötterna (spara lite till dekoration) och bred ut på den utkavlade degen.
  3. Mixa eller skär nektarinerna i skivor alt. till en puré. Skär degen i rutor och klicka på eller lägg skivad nektarin på varje ruta. Vik in kanterna till mitten på knytet. Låt jäsa 30 min. Pensla med ägg och strö över hackade nötter och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen på 220-230 grader i ca 8-10 min
  4. Kokos- och limegifflar - Deg
    Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.Rör ut jästen med lite av degspadet.Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl. (spar lite till utbakning).Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa ca 30 min.
  5. Kokos- och limegifflar - Fyllning
    Rör smör, socker, vaniljsocker, limeskal, limejuice, kokos och kanel till en mjuk kräm.
  6. Bred ut krämen på den utkavlade degen. Skär ut avlånga trianglar. Rulla från den breda kanten fram till toppen. Pensla med ägg under toppen och fäst snibben. Forma till månar. Låt jäsa ca 30 min.
  7. Pensla med ägg och strö över strö rörsocker och kokos. Grädda i mitten av ugnen på 220-230 grader i ca 8-10 min.
  8. Kardemummasemla med pappa Jans lingongrädde - Deg
    Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl. (spar lite till utbakning). Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa ca 30 min.
  9. Forma degen till bullar. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Ställ bullarna i mitten av ugnen på ca 220-230 grader i ca 8-10 min. Låt bullarna kallna.
  10. Fyllning
    Riv mandelmassan och blanda ihop med grädde och vaniljsocker till en mjuk fyllning. (grädden skall vara ovispad.) Vispa grädden som skall spritsas på semlan och blanda i lingon och socker efter smak. Skär ett lock på bullarna. Klicka i mandelmassan i bullarna och spritsa på lingongrädden med en stor stjärntyll.
  11. Pudra med florsocker och servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept