Limegifflar, blåbärsdumplings och kardemummasnurror

Fredrik paradbak.
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Limegifflar, blåbärsdumplings och kardemummasnurror

21 ingredienser

2 h

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner av varje sort

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 200 g smör
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 170 g strösocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 kg vetemjöl

Limegifflar

  • 100 g mandelmassa
  • 1 limefrukt, saft och zest

Blåbärsknyten

  • 150 g blåbär
  • 3 msk strösocker
  • 1,5 msk majsstärkelse

Kanderad mandel

  • 50 g sötmandel
  • 50 g strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1 krm malen kanel

Kardemummasnurror

  • 50 g smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 40 g strösocker

Gör så här

Deg

  1. Smula jästen och rör ut med lite av den kalla mjölken, tillsätt ägget. Smält smöret och ha i mjölken. Värm till fingervarmt.
  2. Tillsätt salt, socker och kardemumma i vätskan och häll över jästblandningen. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen släpper från kanterna. Spar resterande mjöl till utkavling. Hellre en lösare deg än för fast!
  3. Limegifflar
  4. Ta en fjärdedel av degen efter den är knådad. Kavla ut till en "pizza" och dela i 16 "slices". Blanda mandelmassan med zestet och saften från 1 lime.
  5. Lägg en liten klutt kräm på varje bit och rulla ihop till en giffel. Var noga med att den smala delen hamnar unders, lägg på en plåt och låt jäsa 30 minuter. Grädda 5 minuter i 275 grader. Pensla med smält smör och doppa i socker.

Blåbärsknyten

  1. Blanda alla ingredienserna i en kastrull, koka upp tills det är lite tjockt, svalna.
  2. Dela degen i 12 bitar, rulla varje bit för sig till en rund boll, kavla ut till en rund platta. Lägg ca 1,5 tsk blåbär i mitten. Nyp ihop kanterna. Låt jäsa 30 minuter, sedan pensla och ha på hackade kanderad mandel. Grädda 250 grader 8-10 minuter

Kanderad mandel

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull, koka upp och rör då och då tills vattnet dunstat bort, fortsätt röra till sockret smälter igen kring mandlarna, häll upp på en tallrik och dela lite på nötterna, svalna!

Kardemummasnurror

  1. Kavla ut resten av degen till en rektangel, bred på blandningen av kardemummasmöret på hela platten. Vik längs långsidorna, kavla till det igen så det bli en jämn rektangel.
  2. Dela degen i 12 delar med en pizzaskärare, ta varje del och snurra tills degen viker sig själv, stoppa ändarna underst på bullen. Låt jäsa 30 minuter, sedan pensla och ha på pärlsocker. Grädda 8-10 minuter i 250 grader