Fredriks final-Petit Choux från Hela Sverige bakar.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.
Ingredienser
Petit choux
2 dl vatten
1 msk strösocker
75 g smör
120 g vetemjöl
3 ägg
0,5 krm salt
Äppelkompott
0,5 kg äpple granny smith
1 dl vatten
1 dl strösocker
malen kanel
1 gelatinblad
2 dl grädde
Gör så här
Petit choux
Blanda smör, vatten, socker och salt i en kastrull och koka upp. Dra åt sidan och sikta ner mjölet, ställ tillbaka på plattan och vispa med en ballongvisp som en tok tills degen är väldigt fast. Ställ åt sidan och låt svalna ett par minuter.
Knäck i ett ägg i taget och vispa in äggen i degen tills det är en fast smidig smet. Ta en spritspåse med valfri tyll och spritsa ca 1-12 cm långa limpor på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader i 20-22 minuter. Låt svalna på gallret.
Äppelkompott
Koka upp vatten och socker och låt sjuda ett par minuter. Lägg gelantinbladet i blöt ca 5 minuter. Skala och hacka äppelbitarna till små tärningar. Lägg i dem i sockerlagen tillsammans med kanel. Sjud 1-2 minuter och dra sedan av från värmen. Äpplena kokar färdigt i lagen. Smält ner gelantinbladet i kompotten. Låt svalna helt.
Dela Peti chouxen, spritsa grädde på botten. Lägg kompott och avsluta med en topp grädde. Pudra med lite florsocker.