Fredriks Körbärspaj

Körsbärspaj
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Fredriks Körbärspaj

12 ingredienser

Fredriks Körsbärspaj från finalprogrammet av Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 85 g strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 dl tranbärsjuice
  • 40 bigarråer, urkärnade

Pajdeg

  • 130 g smör, rumsvarmt
  • 100 g florsocker
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 250 g vetemjöl
  • 1 g salt

Maräng

  • 2 äggvitor
  • 100 g strösocker

Gör så här

Fyllning

  1. Kärna ur körsbären med en liten kniv, det är helt ok om det blir halvor. Koka upp juice, socker och körsbär och skumma av vätskan. Blanda i maizena och låt koka ett par minuter till en fast kräm. Låt svalna.

Pajdeg

  1. Skär ner smöret i en skål tillsammans med siktat florsocker. Rör i ägg och äggulor ett i taget tills det är en jämn smet. Sikta i mjöl och salt och arbeta degen tills den är slät och lite kladdig. Lägg degen på ett mjölat bord och arbeta degen tills den känns fast. Lägg i plast och låt vila i kylen 30 minuter.
  2. Smöra och mjöla formarna. Kavla ut degen till 3 mm. Nagga botten. Låt formarna stå i kylen i en timme. Grädda i 170 grader ca 15-20 minuter

Maräng

  1. Blanda allt i en värmetålig skål. Ställ i vattenbad och vispa tills smeten är tjock och allt socker är löst. Lite över fingervarmt. När den är tillräckligt tjock, ta av från värmen och vispa tills smeten är sval ca 10 minuter.
  2. Fyll pajskalet med körbärskompotten, vispa maräng, spritsa/bränn och ett körsbär uppepå!