Fredriks hasselnötsknut

2 bröd
Fredriks hasselnötsknut
Foto: Robin Persson/ Sjuan
2 bröd

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 80 g sportgryn (kan ersättas med 40 g havregryn och 40 g råg också)
  • 5 dl vatten
  • 2 msk honung
  • 9 g havssalt
  • 4 msk matolja/olivolja
  • 1 + 0,5 dl hela hasselnötter + hackade
  • 1 ägg
  • 360 g vetemjöl
  • 360 g dinkelmjöl

Gör så här

  1. Koka en gröt på råg/havregrynen och vattnet. Blanda i socker och oljan och svala ner blandningen i vattenbad tills fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i bunken, rör ut den med den ljumma grötblandningen.
  3. Blanda i mjölet tills du får en skön deg som släpper från kanterna. Den får gärna vara lite lös. Tillsätt salt och nötter, blanda tills det är väl blandat med degen.
  4. Jäs 30 minuter. Ta upp degen och knåda den lite. Dela degen i tre delar, gör en fläta och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
  5. Jäs ytterligare 30 minuter, pensla med ägg och strö rikligt med hackade hasselnötter över brödet.
  6. Ugnen ska vara uppvärmd till 250 grader, släng in brödet och sänk värmen till 200 grader, grädda i ca 25 minuter (jag brukar dra ut det och knacka lite i botten för att se så att det verkligen är klart!).
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept