Fredriks Baklava

Baklava.
Foto: TV4
5

Du behöver

Kaka

  • 100 g hackade valnötter
  • 100 g pistagenötter
  • 50 g hasselnötter
  • 100 g socker
  • 1,5 tsk kanel
  • 100 g smält smör
  • 225 g Filodeg

Baklavasås

  • 90 g vatten
  • 100 g socker
  • 1 krm citronzest
  • 1 krm apelsinzest
  • 1 tsk fläderessens
  • 100 g honung

Gör så här

  1. Baklava
    Smörj en liten ugnssäker fyrkantig form på ca 12x16cm. Blanda valnötter, socker och kanel i en skål. Skär Filodegsbladen till storleken som passar formen. Pensla ett blad filodeg med smält smör och lägg i botten, upprepa tills det är 8 lager deg. Filodegen ska förvaras under en fuktig duk.
  2. Ha i en tredjedel av valnötsblandningen över degen. Smörj och lägg på två lager filodeg ovanpå nötblandningen. Sedan en tredjedel av nötblandningen, sedan två lager deg igen. Ha i resterande av nötblandningen. Sedan ska 8 lager av smörpenslat filodeg ovanpå hela kakan.
  3. Skär nu i kakan tills du får så stora bitar som du vill ha, en vass kniv hjälper! Baka kakan i 175 grader i ca 25-30 minuter, det ska vara en guldbrun yta.
  4. Koka upp vatten, socker, kanel och zest från apelsin och citron, låt sjuda ca 10 minuter. Blanda i honungen och låt sjuda ytterligare 2 minuter. Sila såsen.
  5. När kakan är färdiggräddad ska du hälla över såsen över kakan. Använd en sked och fördela jämt över hela kakan.
  6. Låt kakan svalna innan den läggs upp i små pappersormar. Garnera med lite hackade pistagenötter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept