Tre kakor gjorda på mördeg

Tre kakor gjorda på mördeg
Foto: TV4

Tre kakor gjorda på mördeg

Av: Ewa Fröling

Från: Hela Sverige bakar

13 ingredienser

1 h

En deg - tre sorters kakor. Syltgrottor, uppåkrakakor och bondkakor.

Ingredienser

Mördeg

  • 150 g smör, kallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 ägg
  • 0,5 msk vatten, kallt

Uppåkrakaka

  • kokos, riven
  • rosa pärlsocker

Syltgrottor

  • havtornssylt

Bondkaka à la Eva

  • hasselnötter
  • malen kanel
  • kardemumma
  • ingefära
  • svartpeppar

Gör så här

Mördeg

  1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.##
  2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
  3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. Dela degen i 3 delar

Uppåkra

  1. Kavla ut degen tunt. Stansa ut runda kakor, och vik dem nästan dubbelt den undre delen ska synas lite. Blanda riven kokos och rosa pärlsocker, strö över kakorna.Grädda i 180 grader ca 10 minuter.

Syltgrottor

  1. Skär i bitar och rulla till runda bollar. Gör en fördjupning med tummen och fyll med sylt. Grädda i 180 grader 10-15 minuter.

Bondkakor

  1. Stöt kryddorna i en mortel. Kavla ut degen och stansa ut blommor. Doppa i kryddblandningen och grädda i 180 grader ca 10 minuter.