Tre sorters småkakor: chokladsnurror, "pappas favoriter" med mandelmassa och gotländska solnedgångar.
Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar
Ingredienser
30 - 40 stycken av varje sort
Chokladsnurror
270-300 g vetemjöl
90 g strösocker
200 g smör
Smaksättning
10 g vaniljsocker
4 g kakao
Pappas favoriter - Kakdeg
200 g smör
360 g vetemjöl
1 dl grädde
15 g strösocker
Pappas favoriter - Mandelmassa
100 g sötmandel, skållade
1 äggvita (spara gulan till pensling)
20 g vaniljsocker
45 g strösocker
3-4 droppar valfri karamellfärg
Gotländska solnedgångar
200 g smör
90 g strösocker
240 g vetemjöl
50 g sötmandel, skållad och malen
200 g mandelmassa
2 äggvitor
Gotländska solnedgångar - garnering
aprikosmarmelad
100 g mörk blockchoklad
Gör så här
Chokladsnurror
Hacka samman mjöl, socker och matfett. Dela degen mitt itu.
Blanda den ena delen med vaniljsocker, den andra med kakao. Kavla ut de båda degarna till långa plattor mellan två bitar hushållsplast, ca 15x40 cm.
Lägg den mörka degen ovanpå den ljusa och rulla ihop dem på längden. Låt rullen ligga kallt i kylen (minst 1 timme) och skär sedan 3-4 mm tjocka skivor.
Grädda kakorna mitt i ugnen på 200 grader i ca 6-10 minuter.
Pappas favoriter
Blanda smöret med mjölet och sockret till en grynig massa. Tillsätt grädden och blanda ihop till en smidig deg. Ställ in degen i kylen och fortsätt med att göra mandelmassan.
Skålla och skala mandlarna och finmal dem sedan. Vispa äggvitan tillsammans med vaniljsockret och strösockret. Tillsätt mandeln tillsammans med karamellfärgen i äggvitevispet och rör samman tills färgen på massan blir jämn och fin.
Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del i ca 1 dm bred längd, max 0,5 cm tjock. Använd mer mjöl om degen är för lös för att arbeta med.
Lägg mandelmassan i mitten på den utkavlade degen som en lina längs med hela. Vik sedan ihop kanterna över mandelmassan, knip ihop kanterna och vänd på "rullen".
Skär ut ca 2-3 cm breda och sneda kakbitar och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pensla sedan kakorna med ägg + äggula och strö över pärlsocker. Grädda kakorna på 200 grader i mitten av ugnen i ca 8-9 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
Gotländska solnedgångar
Blanda smör, socker, vetemjöl och mandel till en smidig deg. Rulla degen till en rulle, låt vila svalt i ca 1 timme.
Riv mandelmassan med rivjärn, tillsätt äggvitorna och blanda tills det blir en smet som är lagom att spritsa.
Täck en plåt med bakplåtspapper. Skär degen i bitar och forma varje bit till små bollar. Tryck ut varje boll på bakplåtspappret till en rund platt plätt, lite ovala kakor, ca 7 cm breda. Spritsa mandelmassan runt om på kanterna. Lägg en klick aprikosmarmelad i mitten av varje kaka och bred ut med en liten tesked.
Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 minuter tills kakorna fått en gyllenbrun färg.
Dela kakorna mitt itu och låt kallna. Smält blockchokladen över ett hett vattenbad. Doppa varje kaka (den skurna delen) i den smälta chokladen och låt stelna.