Sätt ugnen på 180 grader. Smörj två stycken runda springformar (ca 23 cm i diametern). Spänn fast bakplåtspapper i botten och runt om som du smort med smör och mjölat in. Ställ åt sidan.
Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. I en annan bunke mosar du 3 bananer och blandar detta tillsammans med creme fraiche och vaniljextrakt. Ställ åt sidan.
I en bakmaskin med paddelmunstycket blandas smör och socker (1 2/3 cup) på medelfart tills det är ljust och fluffigt, 3-4 minuter. Lägg i ett ägg i taget, vispa ordentligt efter varje ägg. På låg hastighet tillsätter du mjölblandningen i två omgångar med 2-3 minuters mellanrum så att mjölet blandas in väl. Använd en slickepott och vänd ned bananblandningen i äggsmeten utan att överarbeta den.
Dela upp smeten i de två springformarna. Grädda kakorna 30-35 minuter i mitten av ugnen, efter halva tiden byter du plats på formarna. Kakorna skall bli gyllenbruna och provstickan skall inte bli kladdig.
Lägg formarna på galler för att svalna i 20 minuter. Vänd på formarna på gallret, ta ut kakorna och ta bort pappret. Vänd kakorna åt rätt håll igen och låt kallna helt.
Resterande socker (¼ cup) läggs i en stor stekpanna på hög värme. Sockret skall smälta helt, skaka pannan då och då tills sockret är karamelliserat. Sedan tar du bort pannan från värmen och tillsätter smör som skall vispas samman med sockret. Sätt pannan på medelvärme, lägg i de resterande bananerna(skiva på längden) och stek tills de börjar bli bruna ca 1-2 minuter på varje sida.
Använd en kniv för att finjustera kanterna på kakorna. Lägg den ena kakan på ett fat följt utav de skivade, karamelliserade bananerna. Lägg den andra kakan över och spritsa mascarponefrostingen på kakan.
Mascarponefrosting
Blanda samman ingredienserna till frostingen i en mixer med paddelmunstycket. Konsistensen skall bli "mittemellan mjuk", vilket den blir efter ungefär 1-2 minuter. Var försiktig så att frostingen inte överarbetas. Använd på kakan direkt.