Emmas honungsbröd

Emmas honungsbröd
Foto: Robin Persson/ Sjuan

Ett sött bröd som passar som tilltuggsbröd till maträtter, eller som frukostbröd till vardags och helg. Brödet får sin charmiga form genom att det gräddas i en springform.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar


Mer om Emma »


3 oktober 2013
Visa mer

Du behöver

  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 4 msk honung
  • 2 msk matolja
  • 3 g salt
  • 2 ägg
  • 570 g vetemjöl special
  • mjölk till pensling
  • sesamfrön till garnering

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt och ägg samt vetemjölet i omgångar.
  2. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter och låt sedan jäsa övertäckt i 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bord, knåda den smidig och forma den till 8 st runda bollar. Lägg bollarna i ett fint mönster i en smord springform. Låt brödet jäsa under bakduk 30 minuter igen.
  4. Pensla brödet med mjölk och strö över sesamfrön.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen vid 150 grader ca 35-40 minuter, kolla med en sticka, den skall inte bli kladdig efter att du stoppat i den. Låt brödet svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept