Emmas härliga nougattårta

Emmas härliga nougattårta
Foto: tv4
Emma Wahlby Jonsson
Emma Wahlby Jonsson

Emmas härliga nougattårta

Av: Emma Wahlby Jonsson

Från: Hela Sverige bakar

14 ingredienser

Nougattårta med rulltårtsbotten och choklad. Denna tårta bakas på potatismjöl och nötmaräng och är därför glutenfri.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Rulltårtsbotten

  • 3 ägg (stora)
  • 120 g strösocker
  • 7,5 g bakpulver
  • 56 g potatismjöl

Valnötsbottnar

  • 1 äggvita
  • 45 g florsocker
  • 50 g valnötter, malda

Nougatchokladkräm

  • 0,75 dl strösocker
  • 0,75 dl gräddmjölk (hälften hälften)
  • 15 g kakao
  • 250 g mjuk nougat
  • 35 g smör
  • 8 dl grädde

Till dekoration

  • 2-3 dl valnötter, grovhackade

Gör så här

Rulltårtsbotten

  1. Smöra och mjöla ett bakplåtspapper som täcker en långpanna. Blanda samman potatismjöl och bakpulver.
  2. Skilj äggulor och vitor åt, slå vitorna till hårt skum. Vispa sedan äggulor och socker till pösig äggtoddy.
  3. Rör ned mjölblandningen i äggtoddyn och skär sedan varsamt ned äggvitevispet.
  4. Bred ut smeten i en långpanna och grädda snabbt (ca 5 minuter) på 250 grader. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt kallna med plåten som lock.
  5. Skär kakan i 8 cm breda längder på tvären (använd linjal).

Nötbotten

  1. Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, 23 cm i diameter. Smöra pappret.
  2. Blanda samman florsocker och malda valnötter i en skål. Vispa äggvitan till hårt skum. Rör varsamt ned socker- och nötblandningen.
  3. Bred ut smeten till en tunn botten över cirkeln på smörpappret.
  4. Grädda i ca 15 minuter, då kakan bör vara sprödbakad. Lossna bottnen med en tunn kniv då den har svalnat. Stoppa bottnen i plastpåse så länge och förvara torrt.

Nougatchokladkräm

  1. Koka upp gräddmjölken med sockret tills det är simmigt, det tar några minuter på svag värme.
  2. Vispa ned kakaon och skiva ned 150 g av nougaten. Vispa till en jämn smet och rör sedan ner smöret.
  3. Låt krämen kallna och rör samman den under tiden så att inte smöret kryper ut. Krämen blir mjuk och bredbar.
  4. Bred ut krämen över rulltårtelängderna, som sedan täcks med vispad grädde.

Montering

  1. Lägg din nötbotten på ett fat. Rulla samman en rulltårtslängd och lägg den på nötbottens mitt. Fortsätt att rulla övriga remsor tills det blir en stor rulltårta på kakbottnen. Tryck samman dem lätt.
  2. Täck hela tårtan med vispad grädde. Ta nöthacket i kupad hand och täck tårtans kanter.
  3. Pudra över kakao över tårtans topp. Spritsa gräddklickar runt om kanterna. Skiva 100 g nougat med osthyvel eller potatisskalare och lägg skivorna i mitten av tårtan.
  4. Servera direkt eller sätt tårtan kallt till servering.