Emelies småkakor: saltlakrits, kanel eller choklad

30 st
Emelies småkakor med saltlakrits, kanel och choklad
Foto: TV4
30 st

Du behöver

Mammas kanelkakor

  • 100 g smör
  • 2,5 dl mjöl
  • 0,5 dl socker
  • 15 g mald mandel
  • Kanel
  • Hallonsylt
  • Florsocker

Lakritskakor

  • 100 g vetemjöl
  • 75 g smör
  • 75 g råsocker
  • 0,5 st ägg
  • 0,33 tsk bakpulver
  • 10 g krossad turkisk peppar eller efter smak
  • 1 st Kick(lakritskola)
  • Svart pastafärg

Chokladkakor

  • 100 g smör
  • 2,75 dl mjöl
  • 1 msk kakao
  • 1 dl socker
  • 1 msk ljus sirap
  • 0,5 tsk bikarbonat

Saffransmörkräm med rom

  • 150 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st äggula
  • Några droppar romessens
  • Saffran efter smak
  • Chokladkulor eller chokladspån

Gör så här

  1. Mammas kanelkakor
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Arbeta ihop degen och dela i två delar.
  3. Smaksätt den ena med drygt 1 tsk kanel och andra delen med mandel.
  4. Rulla båda degarna till fingertjocka längder och tryck ut dem lite.
  5. Lägg mandeldelen underst och pensla med äggvita.
  6. Lägg på kanellängden, gör en skåra och fyll med sylt.
  7. Grädda i ca 12 min.
  8. Glasera med florsocker utrört i lite vatten och skär upp kakorna innan de svalnat.
  9. Lakritskakor
    Sätt ugnen på 180 grader.
  10. Blanda alla ingredienser.
  11. Rulla i bakplåtspapper till en rulle och ställ in i frysen ca 20 min.
  12. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt.
  13. Grädda kakorna i ca 8-10 min.
  14. Chokladkakor
    Ugnsvärme: 175 grader.
  15. Blanda allt, rulla ihop till bollar och låt stå kallt ett tag.
  16. Lägg på plåt och grädda i ca 10 min, låt kallna.
  17. Saffransmörkräm med rom
    Vispa ihop smör och sockret.
  18. Tillsätt vanilj, rom och saffran och rör sedan ned äggulan.
  19. Spritsa ut på chokladkakorna och toppa med chokladkulor
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept