Emelies Moster fia och hasselnötsbakelse

Emelies Moster fia och hasselnötsbakelse

Emelies Moster fia och hasselnötsbakelse

Av: Emelie Ullberg

Från: Hela Sverige bakar

23 ingredienser

Moster fia samt en espresso- och hasselnötsbakelse.

Ingredienser

Moster fia

  • 250 g smör, rumstempererad (eller margarin)
  • 5 dl strösocker
  • 5 dl havregryn
  • 0,75 dl kaffe
  • 2 msk kakao
  • 2 msk vaniljsocker
  • 0,25 dl vatten
  • 400 g mörk choklad
  • 2 msk matolja
  • strössel

Rulltårta

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk

Smörkräm

  • 300 g smör
  • 4 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 4 tsk vaniljsocker
  • kaffe (starkt, efter smak)
  • 2-3 äggulor

Garnering

  • 250 g hasselnötter, hackade
  • 6-10 kaffebönor

Gör så här

Moster fia

  1. Vispa ihop smör och socker fluffigt.
  2. Tillsätt resten och vispa allt i cirka 5 minuter. Spritsa ut/klicka toppar på en plåt och ställ in i frysen i cirka 60 minuter.
  3. Doppa i choklad, strö över strössel och låt stelna i kyl.

Rulltårta

  1. Vispa ägg och socker pösigt
  2. Blanda ihop mjöl och bakpulver. Sikta ned i äggsmeten och vänd ihop.
  3. Tillsätt vätskan.
  4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper.
  5. Grädda i 250 grader cirka 5 minuter.
  6. Vänd över kakan på ett sockrat papper och dra bort pappret som kakan gräddades på.

Smörkräm

  1. Vispa ihop smöret och sockret fluffigt.
  2. Tillsätt kakao, vanilj och kaffe.
  3. Vispa ner äggulan.
  4. Bred på kakan och rulla ihop.
  5. Täck utsidan och rulla i nötterna. Lägg kallt.
  6. Tag fram och skiva upp, spritsa toppen och dekorera med en kaffeböna.