2 msk rosensirap (ett stänk rosenvatten går också bra, smaka dig fram)
salt
4 äggulor
0,5 dl majsstärkelse
2 msk smör, i små bitar
1 vaniljstång
Garnerade rosenblad
2 äggvitor
Strösocker, extra fint
rosenblad, av ljusrosa rosor, ej besprutade
vaniljkräm
2,5 dl mjölk
60 g äggula
20 g majsstärkelse
75 g strösocker
25 g smör
1 vaniljstång
Karamellsås
1,5 dl strösocker
2,5 msk vatten
0,75 dl grädde
25 g smör
färska hallon, till servering
flingsalt
Petit choux med getost och jordgubbar
200 g getost
1 dl grädde
1 l färska jordgubbar
färsk basilika
crema de balsamico till servering
Gör så här
Petit choux
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp allt förutom ägg och mjöl. Ta från värmen innan det kokat upp.
Tillsätt mjölet och ställ tillbaka på plattan. Rör med en träslev tills degen släpper kanterna på kastrullen.
Häll över degen i en mixer. Tillsätt äggen, ett i taget. Låt varje ägg arbetas in ordentligt.
Häll degen i en spritspåse med rundad tyll och spritsa ut på plåten. Dom sväller så tänk på att ha rum emellan.
Grädda i ca 30 minuter. Öppna efter ca 25 min och släpp ut lite ånga.
Rose Pastry Cream
Vispa halva mängden socker, mjölk, rosensirap och salt i en kastrull. låt koka upp och låt sedan svalna.
Vispa äggulor, majsstärkelse och resterande socker i en skål.
Häll över mjölkkoket, lite i taget. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda tills krämen tjocknat och kommit upp till 70 grader.
Tag av värmen och tillsätt smör. Sila krämen och täck med plastfilm och ställ kallt.
Kanderade rosenblad
Vispa upp äggvitorna med en gaffel lite lätt. Doppa i rosenbladen och sedan i sockret. Låt torka.
Fyll en spritspåse med rosenkrämen. Ta en petit chou och spritsa tills den är fylld. Garnera med rosenbladen på toppen och häll lite rosensirap på toppen.
Vaniljkräm
Vispa äggulorna och sockret fluffigt. #
Koka upp mjölk med vaniljstången. Häll gräddkoket över äggblandningen. Fortsätt att vispa ordentligt.
Häll tillbaka i kastrullen och sikta i maizenan. Vispa kraftigt tills det har blivit en tjock kräm. Häll upp i skål och låt svalna.
Karamellsås
Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra på låg värme tills sockret är upplöst.
Fortsätt koka på mediumvärme utan att röra i sockret, tills såsen har mörk kolafärg. Tillsätt grädde och tillsätt smöret sedan. Ta från plattan och låt svalna.
Fyll varje petit chou med vaniljkräm och lägg i ett hallon. Häll över lite karamellsås och strö över lite flingsalt.
Petit choux med jordgubbar och getost
Skär jordgubbarna och lägg i en skål. Hacka lite basilika fint och blanda. Låt jordgubbarna stå och dra lite.
Dela på en petit chou.
Vispa ost och grädde fluffigt och spritsa i ena halvan. Lägg lite jordgubbar över. Sätt på locket.
Lägg på ett fat och servera med lite creme de balsamico och ett glas torrt vitt vin till.