Schackrutor med rosor och choklad

Schackrutor med rosor och choklad
Foto: TV4
Cassandra Lundgren
Cassandra Lundgren

Schackrutor med rosor och choklad

Av: Cassandra Lundgren

Från: Hela Sverige bakar

9 ingredienser

30 min

Ny variant av den klassiska schackrutan! Smaksätts med rosor och choklad samt toppas med kanderade rosenblad.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner st
  • 200 g smör
  • 1,25 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • rosa colorpaste
  • kanderade rosenblad
  • 2-5 droppar rosessence (beroende på hur stark rossmak du vill ha)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär fettet i tärningar.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och nyp ihop till en smidig deg. Dela i två. Tillsätt rosessence
  4. och colorpaste i ena och kakao i den andra. Blanda hastigt.
  5. Dela degarna i två delar vardera. Rulla ut varje deg till en avlång rulle ca 1-2 cm i diameter.
  6. Lägg ihop varje rosa rulle med en mörk med kakao. Sätt sedan ihop rullarna så att det blir likt schackrutor när du skär dem i skivor tvärs över.
  7. Skär rullen i 4-5 mm tjocka skivor. Lägg på bakplåtspapper på en eller två plåtar och strö over mortlade kanderade rosenblad.
  8. Grädda schackrutorna i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna innan servering. Förvara i lufttät burk.