Choklad- och lakritsfondant med hjortronmousse, lakritssås, karamelliserade valnötter och havssalt

Choklad- och lakritsfondant med hjortronmousse, lakritssås, karamelliserade valnötter och havssalt
Foto: TV4
Cassandra Lundgren
Cassandra Lundgren

Choklad- och lakritsfondant med hjortronmousse, lakritssås, karamelliserade valnötter och havssalt

Av: Cassandra Lundgren

Från: Hela Sverige bakar

25 ingredienser

80 min

Chokladfondant smaksatt med lakritspulver serveras med hjortronmousse, lakritssås och karamelliserade nötter.

8 suffléformar (ca 8 cm diameter och 6-7 cm höga) behövs.
Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner

Choklad- och lakritsfondant

  • 150 g mörk choklad 60 %
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 70 g strösocker (eller muscovadosocker)
  • 120 g ägg
  • 60 g äggula
  • 30 g majsstärkelse
  • 2 tsk lakritspulver

Hjortronmousse

  • hjortronsylt
  • 150 g mascarpone
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Rårörda hjortron

  • 1 dl färska hjortron
  • 1 tsk florsocker

Lakritssås

  • 1 dl grädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • ca 4 tsk lakritspulver
  • 2 krm salmiaksalt
  • svart hushållsfärg

Karamelliserade valnötter

  • 1 dl valnötter
  • sirap
  • 1 tsk ingefära, mald

Sockerflarn

  • glykos
  • havssalt

Dekoration

  • hallon (eller hjortron)

Gör så här

Fondant

  1. Värm ugnen till 190 grader.
  2. Smält chokladen till 40 grader.
  3. Smält smöret till 40 grader.
  4. Vispa muscovado och ägg/äggulor luftigt.
  5. Blanda choklad och smör.
  6. Vänd ner en tredjedel av choklad- och smörblandningen i äggvispet, blanda ordentligt.
  7. Vänd ner resterande choklad/smör i äggvispet och blanda ordentligt.
  8. Sikta ner maizena och lakritspulver.
  9. Smöra 8 st suffléformar (ca.8 cm diameter och 6-7 cm höga).
  10. Grädda i 6-10 minuter beroende på hur rinniga dom skall vara. Ta ut låt stå ett par minuter, vänd ur formarna på en tallrik.

Lakritssås

  1. Blanda alla ingredienser och koka i ca 10 minuter. Låt svalna och tjockna till sig.

Karamelliserade valnötter

  1. Stek en näve valnötter steks med lite sirap och en tsk mald ingefära i några minuter.
  2. Mortla valnötterna när de svalnat och strö över lakritssåsen.

Hjortronmousse

  1. Blanda samman lagom mängd mascarpone, grädde, vaniljsocker och hjortronsylt till jämn smet. Spritsa på fondanterna.

Rårörda hjortron

  1. Stampa färska hjortron tillsammans med florsocker och låt rinna av innan du klickar en tesked på moussen.

Sockerflarn

  1. Klicka ut glykos på ett bakplåtspapper och strö over havssalt.
  2. Baka i ugnen i ca 4-5 minuter. Bryt i passande bitar och placera i moussen som dekoration.
  3. Dekorera efterrätten med färska hjortron eller hallon.