Sätt ugnen på 175 grader eller 155 grader om du har varmluft.
Skär några tunna skivor ananas och ta bort skalet på utsidan, lägg längst ner i ugnen på en plåt med bakplåtspapper för att torka.
Smörj och mjöla 5 stycken runda formar, 15 cm i diameter.
Blanda kokosmjölk, äggvitor, rivet skal från citron, kokosessence och frön från vaniljstängerna i en skål. Vispa sedan ihop.
Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt i en annan skål.
Smält smöret och blanda med mjölblandningen. Vispa fluffigt.
Fördela smeten i 5 skålar (väg, ca 300 g i varje).
Färga smeten i skålarna i 5 nyanser av turkos.
Fördela smeten i de 5 bakformarna.
Grädda alla formarna samtidigt i varmluft, (i vanlig ugnsvärme får man grädda några i taget) i 15-20 minuter. Känn med sticka att bottnarna är genomgräddade, stickan skall vara torr.
Lägg bottnarna att svalna, på galler går snabbast. Sänk värmen till 125 grader ca och låt ananasskivorna ligga kvar för att torka. Om de blir för mörka när bottnarna är klara, ta ut en stund tills värmen sjunkit.
Ananaskompott
Gör kompotten medan bottnarna svalnar. Blanda krossad ananas, syltsocker och frön från vaniljstång i en kastrull, låt småputtra ca 10 min. Ställ åt sidan för att svalna.
Mascarponefyllning
Vispa ihop mascarpone och florsocker, tillsätt grädde och vispa ihop försiktigt.
Dela mascarponefyllningen i 2 delar, smaksätt ena delen med citronsaft och rivet skal från citron. Smaksätt andra delen med ananasspad.
Smörkrämen
Sätt på ett vattenbad.
Blanda i en aluminiumskål äggvita och strösocker, värm försiktigt över vattenbad tills sockret löst sig. OBS den får inte bli för varm.
Vispa äggviteblandningen till en blank, vit maräng.
Mät upp 624 g rumsvarmt smör i små klickar.
Sikta 240 g florsocker och häll i marängen.
Lägg en smörklick i taget i marängen, men var snabb! Vispa tills allt är blandat.
Fördela smörkrämen i 5 skålar och färga i 5 nyanser av turkos (så likt bottnarna som möjligt).
Fördela smörkrämen i 5 spritspåsar med stor tyll.
Montering
Börja med mörkaste tårtbotten på tårtfatet, bred på ananasmascarpone och ananaskompott.
Lägg på nästa botten, bred på citronmascarpone.
Lägg på botten nr 3, bred på ananasmascarpone och ananaskompott.
Lägg på botten nr 4, bred på citronmascarponen.
Lägg på botten nr 5.
Täck tårtans sidor och topp med citronmascarpone, ställ gärna i kylen för att stabilisera (helst någon timme).
Ta ut ananasskivorna och lägg i en form i kylen så att de formar sig lite kupat.
Spritsa tårtan med mörk turkos längst ner. Dra med spatel runt tårtan i önskat mönster, försök behålla en nyanseffekt, gör samma sak ovanpå tårtan.