Citronkladdkaka med pistagenötter och rabarber- och jordgubbskompott

Citronkladdkaka med pistagenötter och rabarber- och jordgubbskompott
Foto: TV4
Carina Kirkdeveli
Carina Kirkdeveli

Citronkladdkaka med pistagenötter och rabarber- och jordgubbskompott

Av: Carina Kirkdeveli

Från: Hela Sverige bakar

28 ingredienser

80 min

Syrlig dessert med citronkladdkaka på pistagebotten, citronkolasås, mascarponefluff och kompott på rabarber och jordgubbar.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 100 g pistagenötter, osaltade och skalade
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 citroner
  • 1 citron, rivet skal från och saft från
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver

Jordgubbs- och rabarberkompott

  • 200 g rabarber
  • 200 g jordgubbar
  • 1,5 dl syltsocker
  • 1 vaniljstång, frön från

Citronkolasås

  • 50 g smör
  • 1 dl grädde
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 citroner, rivet skal från

Pistagestänger

  • 100 g salta pistagenötter
  • pistagemassa [ca 25 g x 6]
  • 1 äggvita

Mascarponefluff

  • 4 äggulor
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 vaniljstång, frön från
  • 2 dl vispgrädde
  • 500 g mascarpone
  • 1 citron, rivet skal från

Garnering

  • färska jordgubbar
  • de salta pistagenötter som blir kvar efter stängerna

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader, 155 grader varmluft.
  2. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna, ca 30x25 cm.
  3. Hacka nötterna i en matberedare.
  4. Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker.
  5. Blanda i rivet citronskal och citronsaft.
  6. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggblandningen. Rör om varsamt.
  7. Blanda ner pistagenötterna.
  8. Häll smeten i långpannan och grädda ca 15 min, kakan skall vara lite kladdig. Låt svalna.

Kompott

  1. Koka alla ingredienser ca 10 min, rör då och då. Ställ kompotten att svalna.

Citronkolasås

  1. Koka samman alla ingredienser (utom citronen) till citronkolasåsen till en tjock sås, ca 5-6 min, rör då och då.
  2. Ta från värmen och lägg till rivet skal från citronerna. Ställ att svalna.

Pistagestänger

  1. Forma pistagemassa till stänger, pensla med äggvita och rulla i pistagenötterna.
  2. Grädda i 10 min i samma gradtal som botten.

Mascarponefluff

  1. Vispa mascarpone, äggulor, florsocker och frön från en vaniljstång vitt och poröst.
  2. Vispa grädden i en annan skål.
  3. Blanda mascarponen och citronskalet med äggblandningen.
  4. Vispa försiktigt ihop allt till ett tjockt fluff. Ställ kallt till servering.

Till servering

  1. Använd 6 st glas att servera i. Ta ut 6 st rundlar av botten i samma storlek som glasen.
  2. Häll lite kompott i botten av glasen. Lägg kakan ovanpå.
  3. Spritsa mascarponefluff ovanpå.
  4. Ringla över lite citronkolasås. Strö över pistagenötter. Dekorera med färska jordgubbar. Lägg en pistagestång tvärs över glaset. Servera genast.