Citronkladdkaka med pistagenötter och rabarber- och jordgubbskompott

80 min
6
Citronkladdkaka med pistagenötter och rabarber- och jordgubbskompott
Foto: TV4

Syrlig dessert med citronkladdkaka på pistagebotten, citronkolasås, mascarponefluff och kompott på rabarber och jordgubbar.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

11 september 2014
Visa mer
80 min
6

Du behöver

Botten

  • 100 g pistagenötter, osaltade och skalade
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 citroner
  • 1 citron, rivet skal från och saft från
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver

Jordgubbs- och rabarberkompott

  • 200 g rabarber
  • 200 g jordgubbar
  • 1,5 dl syltsocker
  • 1 vaniljstång, frön från

Citronkolasås

  • 50 g smör
  • 1 dl grädde
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 citroner, rivet skal från

Pistagestänger

  • 100 g saltade pistagenötter
  • pistagemassa, ca 25 g x 6
  • 1 äggvita

Mascarponefluff

  • 4 stora äggulor
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 vaniljstång, frön från
  • 2 dl vispgrädde
  • 500 g mascarpone
  • 1 citron, rivet skal från

Garnering

  • färska jordgubbar
  • de salta pistagenötter som blir kvar efter stängerna

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 175 grader, 155 grader varmluft.
  2. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna, ca 30x25 cm.
  3. Hacka nötterna i en matberedare.
  4. Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker.
  5. Blanda i rivet citronskal och citronsaft.
  6. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggblandningen. Rör om varsamt.
  7. Blanda ner pistagenötterna.
  8. Häll smeten i långpannan och grädda ca 15 min, kakan skall vara lite kladdig. Låt svalna.
  9. Kompott
    Koka alla ingredienser ca 10 min, rör då och då. Ställ kompotten att svalna.
  10. Citronkolasås
    Koka samman alla ingredienser (utom citronen) till citronkolasåsen till en tjock sås, ca 5-6 min, rör då och då.
  11. Ta från värmen och lägg till rivet skal från citronerna. Ställ att svalna.
  12. Pistagestänger
    Forma pistagemassa till stänger, pensla med äggvita och rulla i pistagenötterna.
  13. Grädda i 10 min i samma gradtal som botten.
  14. Mascarponefluff
    Vispa mascarpone, äggulor, florsocker och frön från en vaniljstång vitt och poröst.
  15. Vispa grädden i en annan skål.
  16. Blanda mascarponen och citronskalet med äggblandningen.
  17. Vispa försiktigt ihop allt till ett tjockt fluff. Ställ kallt till servering.
  18. Till servering
    Använd 6 st glas att servera i. Ta ut 6 st rundlar av botten i samma storlek som glasen.
  19. Häll lite kompott i botten av glasen. Lägg kakan ovanpå.
  20. Spritsa mascarponefluff ovanpå.
  21. Ringla över lite citronkolasås. Strö över pistagenötter. Dekorera med färska jordgubbar. Lägg en pistagestång tvärs över glaset. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept