Blåbärslängder

30 min
20 st
Blåbärslängder
Foto: TV4

Smarriga småkakor fyllda med blåbärssylt och dekorerade med glasyr.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

4 september 2014
Visa mer
30 min
20 st

Du behöver

Sylt

  • 150 g blåbär
  • 1 dl syltsocker

Degen

  • 125 g smör
  • 60 g strösocker
  • 185 g vetemjöl
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,25 tsk hjorthornssalt

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • ca 1,5 msk vatten
  • blåbärsessens efter smak

Gör så här

  1. Sylt
    Blanda blåbär och syltsocker och koka i 5-10 min. Ställ i kallt vattenbad.
  2. Deg
    Rör smör och socker mjukt.
  3. Blanda mjöl, kardemumma och hjorthornssalt och sikta i det i smörblandningen. Blanda ihop och arbeta sedan till en smidig deg på bakbordet.
  4. Dela degen i 2 delar och rulla ut varje del till en fingertjock längd, samma längd som en bakplåt.
  5. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och gör en fördjupning i mitten längs hela längden, fyll den med sylten.
  6. Grädda i 15-18 min, 180 grader varmluft eller 200 grader "vanlig".
  7. Rör ihop glasyren och ringla på så fort längderna är färdiggräddade.
  8. Skär längderna på snedden till lagom stora bitar. Låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept