Birgittas klenäter

Klenäter
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Birgittas klenäter

7 ingredienser

1,5 h

En klassisk kaka som friteras och sedan rullas i kanel och socker.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 150 g mjölk
  • 200 g äggula
  • 240 g rörsocker
  • 570 g vetemjöl
  • 8 g bakpulver
  • 2 citroner

Gör så här

  1. Sjud upp smör & mjölk, låt svalna. Vispa äggulor med råsockret. Sikta bakpulver med vetemjölet. Riv citronerna & pressa ut juicen. Allt blandas klumpfritt.
  2. Lägg ut på ett bakplåtspapperoch sätt in i frysen. Tag ut och låt stå i rumstemp ca 10 min och tina precis så mycket att man kan kavla ut degen.
  3. Kavla ut ca 5 mm tunt och sporra/skär i diamantform, lägg in i frysen.
  4. Värm frityrolja till 180 grader, fritera klenäterna direkt ifrån frysen tills de är gyllenbruna. Tag upp och låt rinna av på hushållspapper. Vänd i kanel och socker.