Ingelas solbröd med oliver och bacon

Ingelas solbröd
Foto: TV4

Ingelas solbröd med oliver och bacon

Av: AnnCharlotte Jensen

Från: Hela Sverige bakar

9 ingredienser

AnnCharlottes recept på "Ingelas solbröd", ett gott bröd med bacon, oliver och sesamfrön.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten, fingervarmt
  • 2 tsk salt
  • 90 g olivolja
  • 60 g grahamsmjöl
  • 540-600 g vetemjöl
  • 1 förp bacon
  • 80 g svarta oliver, utan kärnor
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Rör ut jästen med lite av vattnet. Arbeta in alla ingredienser utom fyllningen och använd så mycket mjöl att degen inte kladdar.
  3. Ställ degen att jäsa i cirka 25 minuter.
  4. Stek bacon under tiden som läggs att rinna av på ett papper, oliverna får rinna av i en sil. Skär/klipp bacon i små bitar. Obs! Stek inte för hårt.
  5. Arbeta in bacon- och olivfyllningen ordentligt på mjölat bakbord. Forma ditt bröd till önskad form.
  6. Låt jäsa cirka 20 minuter. Pensla sedan med ljummet vatten och strö på valfritt frö.
  7. Grädda ditt bröd mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
  8. Duscha brödet någon/några gånger med en blomspruta så blir ytan spröd. Låt svalna på galler utan bakduk.