AnnCharlottes mc-kaka, davikenkaka och kanelsnittar

AnnCharlottes mc-kaka, davikenkaka och kanelsnittar
Foto: TV4

Du behöver

Davikenkaka

  • 240 g vetemjöl
  • 60 g florsocker
  • 80 g potatismjöl
  • 200 g smör
  • Blåbärssylt
  • Strössel till dekorering

Mc-kaka

  • 300 g vetemjöl
  • 65 g strösocker
  • 200 g smör
  • 1 st ägg
  • Strösocker och blå karamellfärg till garnering

Lises kanelsnittar

  • 200 g smör
  • 215 g strösocker
  • 300 g vetemjöl
  • 2 msk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • Uppvispat ägg att pensla med
  • Pärlsocker

Gör så här

  1. Davikenkaka
    Sätt ugnen på 200 grader. Blanda torrvarorna men spara lite mjöl, hacka in smöret och arbeta snabbt ihop degen. Låt degen vila i kylen en stund.
  2. Kavla degen 2-3 mm tjock, ta ut rundlar som är ca 6 cm diameter. Lägg en liten klick sylt på innan du viker ihop den nästan på mitten.
  3. Pensla med ägg och vänd i strössel. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  4. Mc-kaka
    Ugnsvärme: 175 grader. Rör smör och socker pösigt, går bra med elvisp.
  5. Arbeta in nästan allt mjöl och ägget, låt degen vila kallt. Det går jättebra att göra degen dagen innan.
  6. Kavla ut och ta ut kakor med valfritt mått. Pensla kakan med lite vatten och vänd ner i det färgade sockret.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  8. Lises kanelsnittar
    Ugnsvärme: 200 grader. Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
  9. Dela degen i 4 bitar som rullas till rullar nästan lika långa som en bakplåt. Lägg på bakplåt och platta till litegrann.
  10. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 14 minuter.
  11. Skär ut sneda kakor i valfri bredd innan kakorna har svalnat. Låt svalna utan bakduk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept