Svensk sommar med exotiska smaker

Svensk sommar med exotiska smaker
Foto: TV4
Alexandra Larsson
Alexandra Larsson

Svensk sommar med exotiska smaker

25 ingredienser

4,5 h

Alexandras tårta i finalen av Hela Sverige bakar. Maffiga trevåningstårta fylld med passionsfruktsgrädde, smultronmousse och mangomousse. Spacklas med marängsmörkräm. Ugnstemperatur 190 grader.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bitar

Botten

  • 15 ägg
  • 540 g strösocker
  • 240 g potatismjöl
  • 180 g vetemjöl
  • 35 g bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Passionsgrädde

  • 6 dl vispgrädde
  • 6 passionsfrukter

Mangomousse

  • 4,5 gelatinblad
  • 4 färska mangofrukter
  • 135 g florsocker
  • 2 msk citron, färskpressad
  • 1,5 dl matyoghurt
  • 2 dl vispgrädde

Smultronmousse

  • 10 dl smultron (färska eller frysta)
  • 6 gelatinblad
  • 8 äggulor
  • 8 msk honung
  • 6 dl grädde

Marängsmörkräm

  • 10 äggvitor
  • 495 g strösocker
  • citronsaft
  • 500 g smör, rumsvarmt
  • 4,5 tsk vaniljsocker
  • ev smultronessens

Gör så här

Botten

  1. Vispa ägg och socker på låg hastighet i ca 10 min, till en riktigt fluffig smet.
  2. Blanda ihop potatismjöl, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  3. Sikta ner mjölkblandningen försiktigt i äggsmeten, och vänd ihop tills det precis går ihop. Vänd så lite som möjligt.
  4. Klä in en av varje form (12,5, 18, 26 i diameter) med bakplåtspapper i botten, och förläng sidorna med hjälp av papper på kanterna. Fyll 3/4 delar i varje form. Grädda på varmluft (190 grader) ca 20-40min, kolla med sticka när de är klara. Ta ut och låt svalna något innan du lossar dem från formarna och vänder dem uppochner. Låt helst stå över natten.

Passionsgrädde

  1. Vispa grädden till passionsgrädden, fast. Pressa passionsfrukten genom en sil, och vänd samman vätskan med grädden. Fyll en spritspåse och lägg i kylen så länge.

Mangomousse

  1. Blötlägg gelatinbladen till mangomoussen i rikligt med kallt vatten ca 5 min.
  2. Skala och kärna ut mangon, mixa ordentligt i matberedare eller mixer, tillsätt citronsaften och florsocker, fortsätt mixa.
  3. Vänd i yoghurten i mangomixet, och pressa genom en sil, ner i en bunke.
  4. Smält försiktigt gelatinbladen i en kastrull, och häll i en fin stråle ner i mangopurén.
  5. Vispa grädden fast för sig i en bunke. Vänd samman grädde med mangoyoghurten. Låt mangomoussen ligga kvar i bunken.

Smultronmousse

  1. Mixa smultronen. Blötlägg gelatinbladen.
  2. Vispa äggulor och honung i 5 min, till en fluffig och fast smet. Vispa grädden för sig.
  3. Smält gelatinbladen ihop med en msk grädde, svalna lite.
  4. Rör ner en sked av äggsmeten i gelatinblandningen, och rör sedan ner i resten av äggsmeten.
  5. Vänd ner smultronmixet i äggsmeten, och vänd till sist i grädden. Låt stå i bunken.

Marängsmörkräm

  1. Lägg äggvitor, socker och lite citronsaft i en rostfri bunke, över ett vattenbad, vispa kraftigt och mät upp temperaturen till 65 grader på marängen.
  2. När den är 65 grader, ta av den från vattenbadet och fortsätt vispa tills den svalnat, tillsätt då lite smör i taget, tills den får rätt konsistens, vispa ner vaniljsocker och smultronessens. Lägg 1/3 del av smörkrämen i spritspåse.

Montering

  1. Dela bottnarna i 4 delar.
  2. Lägg första botten på en tårtbricka, spritsa en tunn krans med marängsmörkräm längs med kanten på botten, fyll upp innanför kanten med mangomousse. Lägg en till botten på mangomoussen.
  3. Spritsa igen marängsmörkräm runt kanten, fyll upp med smultronmousse. Lägg en tårtbotten uppepå.
  4. Spritsa ett lager med passionsgrädden. Lägg en tårtbotten uppepå.
  5. Gör likadant med alla bottnar, så att du har tre olika stora tårtor.
  6. Börja med att klä in den stora tårtan men marängsmörkräm, ta hjälp av en spatula eller nått annat. Fortsätt med de andra tårtorna.
  7. Placera den största tårtan på det fat/bricka som den ska serveras på. Stick in sugrör från ovansidan in i mitten på tårtan, ca 9 st, klipp av längst med tårtan. Gör likadant med sugrör i den mellanstora tårtan.
  8. Placera den mellanstora ovanpå den största, och sen den minsta på den mellanstora. Så där... nu har du en trevåningstårta.
  9. Bättra på med lite marängsmörkräm. Om det behövs, och dekorera med färska blommor.