Hjortronguld

Vacker gul dessert med hjortronmousse och saffransflarn.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

16 oktober 2014
Visa mer
1 h
6

Du behöver

Botten

  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 1 dl maizenamjöl
  • 200 g smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 0,5 tsk malen ingefära

Hjortronmousse

  • 5 dl hjortron
  • 2 dl florsocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl turkisk yoghurt, 10 %
  • saft från citron efter smak

Saffransflarn

  • 37 g smör
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk grädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 nypa bakpulver
  • 0,5 pkt saffranstrådar

Servering

  • hjortron
  • citronmeliss
  • saffranstrådar

Gör så här

  1. Botten
    Blanda allt utom sirap i en matberedare och hacka ihop snabbt. Blanda i sirapen.
  2. Tryck ut tunt i små formar, ca 9 cm i diameter, ställ på en plåt.
  3. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 7 min. Vänd formarna upp och ner, och lossa, låt svalna.
  4. Hjortronmousse
    Mixa hjortronen.
  5. Tillsätt florsocker och turkisk yoghurt, mixa ihop.
  6. Sila genom en sil så du blir av med kärnorna.
  7. Vispa grädden för sig. Vänd ihop allt och smaka av med citronsaft.
  8. Saffransflarn
    Mortla saffran.
  9. Smält smöret tillsammans med saffran.
  10. Rör ner alla andra ingredienser och rör tills degen är smidig.
  11. Bred ut över en plåt och grädda 5 min på 200 grader. Skär i önskad form, jag gjorde trianglar.
  12. Montering
    Låt botten vara upp och ner.
  13. Spritsa ut hjortronmoussen fint.
  14. Sätt flarnet i moussen och garnera med en kvist citronmellis och hjortron, ev lite saffranstrådar.
    Servera och njut!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept