Hjortronguld

Hjortronguld
Foto: TV4
Alexandra Larsson
Alexandra Larsson

Hjortronguld

23 ingredienser

1 h

Vacker gul dessert med hjortronmousse och saffransflarn.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 1 dl majsstärkelse
  • 200 g smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 0,5 tsk malen ingefära

Hjortronmousse

  • 5 dl hjortron
  • 2 dl florsocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • citron, saft från (efter smak)

Saffransflarn

  • 37 g smör
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk grädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 0,5 krm bakpulver
  • 0,5 förp saffranstrådar

Servering

  • hjortron
  • färsk citronmeliss
  • saffranstrådar

Gör så här

Botten

  1. Blanda allt utom sirap i en matberedare och hacka ihop snabbt. Blanda i sirapen.
  2. Tryck ut tunt i små formar, ca 9 cm i diameter, ställ på en plåt.
  3. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 7 min. Vänd formarna upp och ner, och lossa, låt svalna.

Hjortronmousse

  1. Mixa hjortronen.
  2. Tillsätt florsocker och turkisk yoghurt, mixa ihop.
  3. Sila genom en sil så du blir av med kärnorna.
  4. Vispa grädden för sig. Vänd ihop allt och smaka av med citronsaft.

Saffransflarn

  1. Mortla saffran.
  2. Smält smöret tillsammans med saffran.
  3. Rör ner alla andra ingredienser och rör tills degen är smidig.
  4. Bred ut över en plåt och grädda 5 min på 200 grader. Skär i önskad form, jag gjorde trianglar.

Montering

  1. Låt botten vara upp och ner.
  2. Spritsa ut hjortronmoussen fint.
  3. Sätt flarnet i moussen och garnera med en kvist citronmellis och hjortron, ev lite saffranstrådar.
  4. Servera och njut!