Heavenly tofu poké bowl

Poké bowl med marinerade champinjoner, sesamdressad tofu och en härlig avokadosallad med sojabönor och kikärter.

3 februari 2017

Du behöver

Japanskt ris

  • japanskt sushiris
  • 2 delar risvinäger
  • 1 del socker
  • 0,5 del salt

Avokado/sojabönor/kikärter

  • avokado
  • sojabönor
  • kikärter
  • salt
  • lime, juice av

Sesam-/chili-/vitlöksdressing

  • 4 sticklökar, den gröna delen skurna som fiskögon
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 2 msk finhackad vitlök
  • 6 msk ljus soja
  • 2 msk chingkiangvinäger
  • 2 msk socker
  • 4 msk chiliolja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk chilibönpasta Toban Djan

Marinerade champinjoner

  • 200 ml mörk kinesisk soja
  • 400 ml vatten
  • 1,8 dl farinsocker
  • 2 bitar cassiabark (kanelstång)
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 stjärnanis
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 1 bit oskalad krossad ingefära
  • 400 g champinjoner

Srirachamayo

  • 1 dl majonnäs (gärna Kewpie)
  • 2 msk srirachasås

Servering

  • romansallad
  • soft tofu
  • inlagda grönsaker
  • sjögräs

Gör så här

  1. Japanskt ris
    Koka rundkornigt japanskt sushiris enligt beskrivning på paketet. Tillsätt en dressing gjord på 2 delar risvinäger, 1 del socker och 0,5 del salt efter smak.
  2. Avokado/sojabönor/kikärter
    Blanda lika delar avokado i kuber med sojabönor och kikärter, blanda med lite salt och limejuice.
  3. Sesam-, chili- och vitlöksdressing
    Blanda soja med vinäger, lös upp sockret i vätskan. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda. Blanda i tofun, ca 100 gram tofu till 2 msk dressing. Låt stå en timme. Håller tre dagar i kylen.
  4. Marinerade champinjoner
    Sjud allt, utom svampen, i 20 minuter, sila och låt svalna. Dela champinjoner i kvartar och låt marinera i en timme. Håller en vecka i kylen.
  5. Srirachamajonnäs
    Blanda ihop ingredienserna.
  6. Servering
    Servera allt i portionsskålar och njut!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept