Havskattfilé med vitvinssky och forellrom

Havskattfilé med vitvinssky och forellrom
Foto: TV4

Ibland är det roligt att servera något riktigt festligt. En läcker sås och vackert garnityr och måltiden är fulländad. Pommes duchesse eller pressad potatis smakar bra till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g havskattfilé
  • 1 liter fiskbuljong
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 gul lök
  • 1 purjolök
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1,5 tsk salt
  • 2 vitpepparkorn
  • Garnityr:
  • 40 g forellrom
  • 8 salladslökar
  • 1 röd paprika

Vinsky:

  • 2 dl av fiskbuljongen
  • 1 dl grädde*
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala vitlöksklyftan, skala och skiva löken. Ansa purjolöken och skär den i mindre bitar. Koka upp buljongen med vitlök, lök, purjolök, timjan, lagerblad, salt och pepparkorn. Sjud fisken i buljongen. Ta upp fisken och håll den varm.
  2. Vinsky: Koka ihop fiskbuljongen till 2 dl och sila den. Tillsätt grädde och vitt vin. Blanda samman smör och mjöl till en pastaredning och red av såsen. Koka ytterligare några minuter, krydda med salt och peppar.
  3. Ansa och koka sticklökarna till garnityret hastigt i lättsaltat vatten. Strimla paprikan. Lägg vinskyn som en spegel på fyra varma tallrikar. Lägg upp fisk, forellrom, sticklök och paprika på tallrikarna. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept