Havrekaka med lingongrädde

Havrekaka med lingongrädde
Foto: Pernilla Thelaus
Richard Herrey
Richard Herrey

Havrekaka med lingongrädde

Av: Richard Herrey

Från: Hela Sverige bakar

12 ingredienser

Sockerkaksbakelser med havresmulor och lingongrädde.

Det här är ett deltagarrecept från Hela kändis-Sverige bakar.

Ingredienser

Sockerkaksbotten

  • 6 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk

Havreblandning

  • 200 g smör, smält
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 3 msk malen kanel
  • 2 msk kardemumma

Lingongrädde

  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl lingon

Gör så här

Sockerkaksbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna
  2. Vispa ägg och socker poröst.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten, tillsätt sedan mjölken. Bred ut smeten på bakplåtspapperet

Havreblandning

  1. Gör i ordning havreblandningen. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna och rör om till en jämn smet.
  2. Strö ut havreblandningen på hälften av smeten.
  3. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt kakan kallna på ett galler.

Lingongrädde

  1. Vispa upp grädde. När grädden är uppvispad, rör ner de färska lingonen.

Montering

  1. Skär ut runda bitar av sockerkakan och den havretäckta delen.
  2. Spritsa lingongrädden på delen med enbart sockerkaka och använd den andra delen som lock. Dekorera med lite spritsad grädde och några färska lingon.