Hasselbackspotatis

hasselback Sarah
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Hasselbackspotatis

4 ingredienser

På 1940-talet blev Djurgårdens populära restaurang Hasselbacken omgjord till restaurangskola. Kriget gjorde sitt till att matlagningen gick i sparsamhetens tecken. Potatisen var en bra basvara - nu "uppfanns" Hasselbackspotatisen som med elevernas hjälp sedan spred sig runtom på Sveriges restauranger.

Ingredienser

portioner
  • 12 fasta potatisar
  • 25 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 msk ströbröd, finsiktat

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Skala potatisen. Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
  2. Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt. Smält smör och pensla potatisen väl.
  3. Baka dem i ugnen i ca 20 minuter.
  4. Strö på salt och ströbröd. Låt potatisen baka ytterligare 20 minuter eller tills potatisen känns mjuk. Pensla med smör då och då. Servera hasselbackspotatis som tillbehör till fågel- och kötträtter.