Hargryta

Hargryta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Hargryta

14 ingredienser

Koktiden för en hargryta beror på harens ålder. Ju äldre desto längre tid. Räkna 1-1/2 timme. Pröva med provsticka då och då.

Ingredienser

portioner
  • ca 2 kg hare, flådd och urtagen
  • 150 g tärnad bacon
  • 10 steklökar
  • 200 g champinjoner (små)
  • 1 förp katrinplommon kärnfria
  • 1 dl grädde
  • 1 msk vetemjöl
  • salt
  • peppar

Marinad:

  • 75 cl rött vin, enkelt
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök, skivad
  • 6 enbär, krossade

Gör så här

  1. Stycka haren i mindre bitar. Lägg i kärl.
  2. Blanda och slå på marinaden. Ställ i kyl minst ett dygn.
  3. Bryn baconet lätt, därefter löken och champinjonerna.
  4. Tag upp haren, sila marinaden. Krydda och bryn köttet, lägg i gryta med lök och bacon. Slå på lite av marinaden och sjud under lock tills köttet är mört.
  5. Späd med mer marinad om så behövs. Tillsätt plommonen en kvart innan köttet är klart.
  6. Ta upp köttet, red såsen med mjölet utrört i grädden.