Hargryta med polkabetor och sockerärter

Hargryta med polkabetor och sockerärter
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Hargryta med polkabetor och sockerärter

16 ingredienser

När harköttet tillagas i gryta med ben, grönsaker, enbär och andra kryddor framträder viltsmaken extra tydligt. Tillagad i gryta blir haren alltid mör och läcker. Hur lång tid bräseringen tar beror på hur ung haren är. Kokt potatis, rönnbärsgelé och pressgurka smakar gott till grytan.

Ingredienser

portioner
  • 1 hare, flådd och urtagen [ca 2 kg]
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 4 små polkabetor (chioggia)
  • 25 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl viltfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk tomatpuré
  • 8 enbär
  • 1 lagerblad
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk svartvinbärsgelé

Till servering:

  • 100 g sockerärtor

Gör så här

  1. Putsa haren och stycka den i grytbitar. Låren styckas i 3 delar, bogen i 2 delar och ryggen i 4 delar. Hals och slaksidor används i koket, men serveras inte. Ansa lök, morot och polkabetor. Skala lök och morot och skär i mindre bitar. Krossa enbären.
  2. Bryn köttet väl i smör och lägg sedan över i en stekgryta. Pudra över med mjöl och rör om. Lägg i lök, morot och polkabetor. Häll på vin, viltfond och soja och klicka i tomatpuré. Tillsätt enbär, lagerblad, salt, peppar och vinbärsgelé. Sjud under lock i ca 45 minuter eller tills köttet är mört. Kontrollera att det inte kokar torrt.
  3. Snoppa sockerärterna och skär dem i strimlor. Lägg upp köttet, morötterna och polkabetorna i ett serveringskärl med lock. Ta bort de delar som inte ska serveras, lagerblad och enbär. Sila såsen och ge den ett uppkok. Slå såsen över köttet och grönsakerna, lägg på de strimlade sockerärterna och servera genast.