Hjortfilé med grönkålstimbal, Madeirasås och grönsakssymfoni på rotselleri, sockerärtor och röd paprika

Hjortfilé med grönkålstimbal, Madeirasås och grönsakssymfoni på rotselleri, sockerärtor och röd paprika
Foto: TV4

Hjortfilé med grönkålstimbal, Madeirasås och grönsakssymfoni på rotselleri, sockerärtor och röd paprika

Av: Hans Abrahamsson

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1h 30 min

Hjortfilé, timbaler, sås och symfonier. Lite pyssligt men det blir fint och gott.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Ventisquero Gran Reserva Carmenére art nr 2405

Ingredienser

portioner

Hjortfilé

  • 600 g hjortfilé
  • Smör (till att bryna filén)
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, malen (efter smak)

Grönkålstimbaler

  • 1 förp djupfryst grönkål, 500 gr
  • 2 ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 dl fetaost, småtärnad
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 4 väl smorda portionssuffléformar

Grönsakssymfoni

  • 1 förp djupfrysta sockerärtor, 200 gr
  • 2 röda paprikor
  • 200 g rotselleri, färdigskalad

Madeirasås

  • 1 dl madeiravin
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk coloritsoja
  • salt (efter smak)

Gör så här

Grönkålstimbaler

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tina grönkålen ordenligt. Lägg grönkålen i ett durkslag och pressa ur vätskan med en sked.
  3. Kör ihop grönkålen i mixer med ägg, grädde och kryddorna.
  4. ”Smöra” suffléformarna noga.
  5. Fördela smeten i de väl smorda suffléformarna och fyll därefter på med den tärnade fetaosten.
  6. Placera suffléformarna i en ugnsfast form.
  7. Koka upp vatten och fyll i vattnet i den eldfasta formen, så att det täcker minst hälften av suffléformarna.
  8. Baka timbalerna i ugnen ca 15-20 minuter. Känn med en sticka så att timbalerna ”stannat” och stelnat.

Hjortfilé

  1. Putsa hjortfilén från hinnor och eventuellt fett (Obs! Filén skall vara rumsvarm).
  2. Gnid in filén med salt och malen svartpeppar.
  3. Bryn filén i smör på kraftig värme så att den får en fin färg- och stekyta. Diska inte ur pannan, använd den senare till såsen.
  4. Placera filén i en smord eldfast form. Tillred i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen är ca 64 grader (använd stektermometer).
  5. Låt filén vila inslagen i aluminiumfolie ca 5-10 minuter.

Grönsakssymfoni

  1. Skär rotselleri och paprika i tunna stavar.
  2. Koka upp saltat vatten i en gryta. Lägg samtliga grönsaker i det kokande vattnet och koka i en minut.
  3. Spola därefter omedelbart i kallt vatten. Låt grönsakerna rinna av i durkslag.
  4. Fräs grönsakerna hastigt i smör.
  5. Krydda med finmalen svartpeppar och eventuellt salt.

Madeirasås

  1. Använd stekjärnet som du brynt köttet i. Tillsätt Madeiravin, grönsaksbuljongtärning (smulad) och crème fraiche. Ge det hela ett uppkok, smaka av och färgsätt med soja och eventuellt salt. Obs! Tillagning av såsen görs omedelbart i samband med serveringen.

Servering

  1. Placera grönkålstimbalen mitt på en varm tallrik, gör en såsspegel runt timbalen.
  2. Skär hjortfilén i inte alltför tjocka skivor (ca 3-4 skivor per portion).
  3. Fördela grönsakssymfonin runt tallriken.
  4. Obs! Använd varma tallrikar.