Enrisrökt fjällröding med honungsaioli

50 min
4
Enrisrökt fjällröding med honungsaioli
Foto: TV4

Enrisrökt fjällröding med lime och honungsaioli därtill grillade bakpotatisskivor med Västerbottensost. Sallad med rostade pinjenötter och bacon. En mysig varmätt att laga ute under härliga sommarkvällar. /Hans

Dryckestips
Penfold Koonunga Hill Chardonnay Australien, art.nr. 6463

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

23 november 2010
Visa mer
50 min
4

Du behöver

Sås

  • 2 st äggulor
  • 4 dl rapsolja med neutral smak
  • 3 st vitlöksklyftor, pressade
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 3 st limefrukter, pressas
  • 2 tsk flytande honung

Fisk

  • 4 st hela rödingar à ca 200g, rensade

Potatis

  • 3 st bakpotatisar, skurna i 1 cm tjocka skivor
  • 1 dl Västerbottensost, riven
  • 1 msk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Sallad

  • 50 g bacon, finhackat knaperstekt
  • 50 g pinjenötter, rostade
  • 100 g ruccola sallad
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk vinäger
  • 8 st körsbärstomater

Gör så här

  1. Dag 1
    Rödingen saltas kvällen innan.
  2. Dag 2, sås
    Börja med såsen. Viktigt att äggen och oljan har samma temperatur, kylskåpskall funkar fint.
  3. Slå äggulorna i en skål och vispa kraftigt.
  4. Droppa i oljan till dess du ser att det går ihop.
  5. Därefter kan du tillsätta resten av oljan i en fin stråle. Börjar den bli för tjock kan du redan nu blanda i limejuice.
  6. Tillsätt vitlök, honung och pressa i lime, smaka av med salt och peppar.
  7. Potatis
    Skölj potatisskivorna, pensla på olja.
  8. Grilla på svag värme, vänd en gång.
  9. Mot slutet strör du på svartpeppar, Västerbottensost och flingsalt.
  10. Fisk
    Fiskröken laddas med ved och enris.
  11. Rök fisken ca 30 minuter. Kolla vid ryggfenan med en kniv, när fenan börjar släppa är den klar.
  12. Sallad
    Strimla och stek bacon låt rinna av på hushållspapper.
  13. Rosta pinjenötter i en stekpanna.
  14. Blanda ruccola och tomathalvor.
  15. Ringla över olivolja och vinäger strö på bacon och pinjenötter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept