Choklad- och konjakscheesecake

Choklad- och konjakscheesecake
Foto: TV4

Choklad- och konjakscheesecake

Av: Hans - Piteå

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1h 25 min

Choklad- och konjakscheesecake med vispgrädde och jordgubbar är en efterrätt för chokladälskare. /Hans

Dryckestips
Allesverloren Fine Old Vintage Sydafrika, art.nr. 12109

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 25 g smör, smält
  • 75 g digestivekex, krossade
  • 25 g farinsocker
  • 100 g mörk fyllig blockchoklad
  • 100 g färskost
  • 1 ägg
  • 2 dl vispgrädde, vispad
  • 4 cl cognac, tillsatt i grädden
  • 0,5 dl strösocker

Garnera med

  • färska jordgubbar
  • 0,5 dl choklad, riven

Gör så här

  1. Blanda kex, farinsocker och smör.
  2. Tryck ut det i 4 små serveringsformar, ställ in i kylen att stelna.
  3. Smält chokladen i en skål över hett vatten.
  4. Blanda den vispade grädden med konjak.
  5. Blanda Philadelphiaosten med äggulan.
  6. Rör sedan i chokladen i osten och vänd ner lite drygt hälften av konjaksgrädden. Spara resten av grädden i kylen till servering.
  7. Vispa äggvitan med socker till ett hårt skum.
  8. Vänd ner i smeten.
  9. Häll upp smeten i formarna och in i kylen igen att stelna ca 1 timme.
  10. Garnera med resten av grädden, riven choklad och jordgubbar.