Randig gäddfärspaté på Skattungegädda

Randig gäddfärspaté på Skattungegädda
Foto: TV4

Randig gäddfärspaté på Skattungegädda serveras med båthusets sås och smörstekt bröd.

Vintips från Hans
Santa Carolina Reserva Sauvignon Blanc, nr 73628, 76 kr
 
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


14 maj 2012
Visa mer

Du behöver

Gäddfärspaté

  • 600 g gäddfilé
  • 1 burk ansjovisfilé
  • 2 dl kaffegrädde
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1-2 krm vitpeppar
  • 2 tsk salt
  • 4 st ägg
  • smör
  • ströbröd

Till ränderna

  • 2-3 st dillvippor
  • 1 burk Slotts kaviar
  • Ev röd och grön karamellfärg

Båthusets sås

  • 2 st äggulor
  • 2 tsk ljus fransk senap
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl olja
  • 4 tsk citronsaft
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Skölj och tag ur gäddan, filea den och tag bort skinn och ben.
  2. Mal fiskfilén ett par gånger, sista gången tillsammans med smöret och ansjovisen i spad (kan också köras snabbt i mixer).
  3. Lägg färsen i en rymlig bunke, salta och peppra och kyl den.
  4. Vispa samman mjölet med äggulorna och kaffegrädden.
  5. Vänd ner den blandningen i färsen i omgångar tills allt blandat sig (om det hela skär sig ställer man bunken i varmt vatten och rör kraftigt).
  6. Vispa vispgrädden och äggvitorna var för sig till fast skum.
  7. Vänd först ner vispgrädden i gäddfärsen och sedan äggvitorna.
  8. Hacka dillen och smörj och beströ en 2-literform väl.
  9. Lägg en tredjedel av färsen i botten av formen och jämna till.
  10. Dela resten av färsen i två delar, den ena delen blandas med kaviar och den andra med dill.
  11. För att få större kontrast kan några droppar röd och grön karamellfärg användas.
  12. Lägg den rosa färsen på den ofärgade och den gröna färsen överst, formen bör vara täckt till 2/3. Täck med aluminiumfolie och vik runt kanterna så det blir tätt.
  13. Sätt in i ugnen i ett hett vattenbad på 200 grader ca 90 minuter.
  14. Tag ut och låt färsen ånga av innan den stjälps upp på galler.
  15. Båthusets sås
    Alla ingredienserna bör ha rumstemperatur. Rör samman äggulorna med senapen och vispa sedan ner oljan droppvis.
  16. Tillsätt citronsaften och smaka av med salt, peppar och socker.
  17. Vispa grädden, finhacka dillen och blanda i.
  18. Skär patén i tunna skivor och lägg upp en skiva på en förrättstallrik.
  19. Garnera med sås, lite färsk dill, en citronskiva och gärna några färska, skalade räkor.
  20. Till det steks några kantskurna, vita formbröd i smör. Dela i trekanter och servera till patén.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept