Vinbräserad lammlägg

4

Du behöver

  • 1 kg hel lammlägg med ben
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 palsternacka, skalad och grovt skuren
  • 1 morot, skalad och grovt skuren
  • 1 gul lök, skalad och skuren i bitar
  • Många vitlöksklyftor, ca 7 stycken, skalade
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 flaska torrt vitt vin
  • salt och nymortlad svartpeppar
  • 2 färska rosmarinkvistar
  • 4 potatisar, skalade, grovt skurna
  • hackad persilja

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Värm en stor stekgryta med smör och olja, bryn lammläggen runt om. Lyft upp läggen och fräs palsternacka och morot en stund, tillsätt lök och vitlök, fräs tills löken är mjuk (bränn inte vitlöken, då blir den otäck och besk i smaken).
  2. Rör ner tomatpuré, slå i vinet och låt koka upp, låt alkoholen ånga ut ordentligt, känn doften. Ställ vinflaskan i kylen. Krydda med salt, peppar och rosmarinkvistar.
  3. Tillsätt potatis och lägg lammet ovanpå grönsakerna i grytan, tryck till lite, men inte så mycket att läggen sjunker ner helt i vinet.
  4. Stick in en stektermometer i mitten nära benet, gör ett lock av ugnsfolie och efterstek i ugnen. Lammet är klart när termometern visar 70°, och då är också potatisen mjuk.
  5. Strö över persilja och servera med grovt vitt bröd och resten av vinet.
  6. Om du vill blir det gott och fint om du lägger en handfull haricots verts i grytan någon minut innan det är klart, du kan också koka dem separat och strö över dem, fint och lite stadsmässigt blir det i alla fall.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept